Hlavní obsah

Obří letoun Airbus A380 přiletí v pátek do Prahy

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 14. března do Prahy teprve potřetí přiletí největší civilní letadlo současnosti, obří dvoupatrový Airbus A380, tentokrát v barvách jihokorejské společnosti Korean Air.

Foto: Wikimedia, Laurent ERRERA, CC 2.0 Generic

Korejský Airbus A380 v letu, jak jej zachytil na letišti Blagnac u francouzského Toulouse místní spotter Laurent Errera.

Článek

Letoun letící přímo z letiště Incheon přiletí jako pravidelná linka KE935 ze Soulu. Letadlo by mělo přistávat podle standardního letového řádu, tj. v 16:40 hodin. Airbus se bude zpět do Soulu vracet jako obvyklá linka KE 936, avšak místo obvyklého odletu v 18:30 hodin se podle letenkového systému Amadeus obří stroj z pražské ranveje výjimečně odlepí až ve zhruba 19:40 hodin. Přímý let do Soulu pak potrvá pouze něco málo přes deset hodin.

U společnosti Korean Air, která do Prahy jinak standardně létá s Airbusem A330-200, půjde tedy o premiéru. Jako úplně první do Prahy s A380 ovšem přiletěla německá Lufthansa, a to již v neděli 2. října 2011. Hned další měsíc však na ruzyňskou ranvej neplánovaně dosedl Airbus A380 v barvách společnosti Emirates, a to kvůli náhlé zdravotní indispozici jedné z cestujících.

Jihokorejci mají ve své dálkové flotile prozatím osm letadel tohoto typu. Na rozdíl od ostatních společností se však cestující u Korean nemačkají v jejich A380 jako sardinky, protože jihokorejský dopravce objednal konfiguraci čítající pouze 407 sedaček, zatímco mnozí jiní přepravci tam v rámci "efektivity" dokáží nacpat o více než stovku sedadel navíc.

Na přílet jihokorejského letadla se nechystají pouze cestující, ale rovněž čeští i zahraniční spotteři, čili fotografové a filmaři přistávajících a odlétajících letadel. Ti mají dnes v okolí ruzyňských ranvejí 06/24 i 12/30 své vyhlídkové valy vybudované správou letiště. V nezbytném oplocení je pro tyto k dispozici hned 54 otvorů pro objektivy jejich fotoaparátů a kamer.

Přibližující se gigantický Airbus bude možno pochopitelně spatřit prostým okem, čehož mohou s výhodou využít zejména obyvatelé žijící severně od Prahy. Jak se letadlo rychle blíží, mohou fanouškové pohodlně sledovat na svých internetovských prohlížečích na stránkách Flight Radar 24.

Reklama

Výběr článků

Načítám