Hlavní obsah

Obří kalich už stojí na Baldově

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovský sochař Václav Fiala minulý týden na Baldově u Domažlic instaloval své obří dílo. Monumentální žulový pomník ve tvaru kalichu na počest husitské bitvy z roku 1431 dovezla na Baldov z Fialova ateliéru těžká technika.

Foto: Město Domažlice

Kalich je vysoký šest metrů a váží 50 tun.

Článek

Rozložený byl na čtyři kusy a dohromady jej skládal pomocí jeřábů. Zahalený kalich nyní hlídá fotopast. Veřejnosti bude slavnostně představen 14. srpna.

Kalich je vysoký šest metrů a váží 50 tun. Václav Fiala na něm pracoval od loňského října. Práce to byla velmi náročná. Kalich je složen z 31 žulových prstenců, které Fiala spojil do 4 jednotlivých segmentů. Ty převezla těžká technika na Baldov. Samotná instalace potom proběhla bez větších problémů, za pomoci jeřábů byl kalich během jednoho dne postaven.

Podstavec, na kterém kalich stojí, byl vybudován v roce 1931 právě za účelem stavby pomníku. Dílo však nikdy nebylo dokončeno. Domažlická radnice nyní nechala podstavec zpevnit a opravit tak, aby těžký kalich unesl. Na této opravě se finančně podílel také Plzeňský kraj, který poskytl dotaci ve výši 80 tisíc korun.

Během stavebních prací objevili dělníci v útrobách podstavce základní kámen, který váží zhruba 600 kilogramů. Ten bude nyní u pomníku vystaven a opatřen letopočtem.

Slavnostní odhalení pomníku, který je nyní zaplachtovaný a pod dohledem fotopasti, se uskuteční 14. srpna od 17 hodin, tedy v předvečer zahájení 61. Chodských slavností – Vavřinecké pouti. Václav Fiala nechal k této příležitosti ušít speciální obří plátno tak, aby mělo odhalení jeho díla ten správný efekt. Městské kulturní středisko v Domažlicích připravilo k této příležitosti také zajímavý kulturní program. Zvána je široká veřejnost, zajištěna bude také autobusová doprava z Domažlic. Přístupová komunikace na Baldov bude pro automobilovou dopravu uzavřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám