Hlavní obsah

Obraz Františka Kupky Tvar modré už je k vidění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Františka Kupky Tvar modré byl v úterý 13. března slavnostně instalován v Domě umění v Ostravě - k vidění tu bude do 8. dubna. Aukce obrazu, jehož vyvolávací cena je 45 milionů korun, se uskuteční 18. dubna v Praze.

Foto: Josef Zajíc

František Kupka: Tvar modré, 1913, olej na plátně 73 x 60 cm.

Článek

V úvodu tiskové konference ředitel GVUO Jiří Jůza představil jednatele společnosti Adolf Loos Apartement and Gallery s. r. o. Ing. Vladimíra Lekeše, generálního zástupce rodiny Waldesů, kterým umělecké předměty patří.

"Kromě výstavy jednoho obrazu je zde i výstava jediné plastiky, kterou Kupka vytvořil. Jde o bustu Eugenie Kupka, manželky malíře. Unikátní plastiku z bronzu, vysokou 41 cm na mramorovém soklu vytvořil Kupka v letech 1924 až 1929. Busta bude také předmětem aukce," informoval Jiří Jůza.

Následoval okamžik vybalování obrazu a jeho zavěšení na výstavní místo. Slova se ujal Ing. Vladimír Lekeš, který přítomné seznámil s historií díla z abstraktního období a se symboly modré a fialové barvy. Podle Kupky mají být vedeny v přímce na rozdíl od barev červené, oranžové nebo žluté, jejichž tahy se spíše vedou v zakřivených liniích. Obraz je ve dvojitém rámu a zabezpečen neprůstřelným sklem.

Po dobu tří týdnů bude obraz Tvar modré prezentován v Domě umění v Ostravě (do 8. dubna). Aukce obrazu, jehož vyvolávací cena je 45 milionů korun, se uskuteční 18. dubna v Praze.

Podrobnosti na: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám