Hlavní obsah

Obeplul celý svět, někdy na palubu přibírá děti z dětských domovů nebo lidi léčící se ze závislostí

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestopisy a vyprávění cestovatelů jsou vždy v centru zájmu čtenářů i posluchačů. Před šedesáti lety přinesli zajímavé reportáže Hanzelka a Zikmund. V současnosti reportáže nabízí mořeplavec Rudolf Krautschneider. Ač senior, stále se živí dřevorubectvím, přitom píše a věnuje se dětem z domovů.

Foto: Kopie obrázku z knihyMilan Turek

Na stejné lodi jako před pěti sty léty vyplouval kolem světa i český mořeplavec Rudolf Krautschneider.jpg

Článek

V životě vystřídal mnoho zaměstnání a profesí, když byl v sedmé třídě, prostě přestal chodit do školy a skončil v Domově mládeže. Živil se jako dřevorubec, pracoval v dolech. Vzdělaní ukončil v sedmé třídě, přesto napsal desítku knih a natočil několik filmů. Některá jeho díla byla přeložena do polštiny, němčiny a angličtiny.

Od roku 1994 začal vozit na „suché“ plavby lidi, kteří chtěli odvyknout závislosti na drogách. Zapojil se také do budování dětských domovů rodinného typu. Děti o prázdninách bere na plavby a jejich šťastný úsměv považuje za svůj největší životní úspěch. V životě vystřídal mnoho zaměstnání a profesí.  

Knihy Rudolfa Krautschneidera čtou náruživě chlapci v době dospívání. Obdivují jeho odvahu plout oceány a přitom k tomu využít je malou plachetnici, což se zdá až neuvěřitelné. Narodil se ve Vídni, ale brzy po válce se odstěhovali do Znojma, jenže moře bylo jeho snem. A tak začal šetřit a vedl střídmý život, aby mohl stavět jachty. Stavitel jachet a mořeplavec, rád píše knihy, ale nerad je prodává. Je vášnivým propagátorem mořeplavby a terapie na moři.

Se sedmimetrovou plachetnicí Velou doplul v roce 1977 až za severní polární kruh, v roce 1982 plul s plachetnicí Polka do jižní Ameriky, kde prožil válku o Falklandy. V letech 1990-1994 obeplul na jachtě Polárka Antarktidu. Vedle mořeplavectví začal organizovat plavby pro děti z dětských domovů a pro lidi kteří se léčí ze závislosti na drogách a alkoholu.

Podle vyprávění v jeho poslední knize Co přinesly vlny a odvál vítr může čtenář usoudit, že se odhodlal následovat slavné mořeplavce. Chudý španělský šlechtic Magalhaes obeplul na Viktoii celý svět - a stejně tak postavil Rudolf Krautschneider na vlas stejnou jachtu jako španělský mořeplavec a stejně jako on obeplul celou zeměkouli.

Nejen Španělovi je věnována knížka plná dobrodružství, lidé se plavili zřejmě co lidstvo existuje a voda byla nejsnadnější cestou pro přesun. Kniha má vedle napínavých příběhů mnoho zážitků z prožitých cest a stavby plachetnic. Jeho jazyk je vybroušená čeština i při popisu různých obtížných situacích. Při svých cestách se setkal i s piráty, které dokázal přesvědčit, že nic nemá, a daroval jim něco málo ze svého bohatství. Prožil také válku na Falklandech.

Český mořeplavec tak nabízí dětem z domovů ve Znojmě nebo Písku či jinde nádherné pobyty na lodi, ale také všem klukům své dobrodružné zážitky ze všech světových moří a oceánů. Výlety s dětmi omezuje jen na česká moře, jako je Lipno nebo Máchovo jezero, a na přehrady, kde jsou vhodná místa pro plachetnice.

Již patnáctou knihu doplnil množstvím fotografií a obrázky spolu s kamarádem Ladislavem Vlnou. Ale nejsou to jen knihy, pořádá besedy a poskytuje rozhovory pro média. Mezi mládež zajíždí rád kamkoliv a vypráví o mořích, lidech a krajinách, které navštívil. Pokud je doma, žije v Kostelci nad Orlicí, a jako senior své publikační úsilí určuje především mládeži.

Reklama

Výběr článků

Načítám