Hlavní obsah

Občané Horní Moštěnice budou platit méně za odpad, třídění se jim vyplatilo

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé obce Horní Moštěnice se rozhodli snížit místním občanům poplatek za odstraňování odpadů v roce 2014 ze současných 500 Kč na 400 Kč. Obec totiž díky novému systému třídění odpadů již dva roky nedoplácí na odstraňování odpadů a tak se rozhodla snížit občanům poplatek.

Foto: Ing. Vladimír Martínek

Obec Horní Moštěnice si pořídila mobilní vybavení pro kompostování biologicky rozložitelného odpadu.

Článek

Nové vedení obce, které bylo zvoleno před třemi lety, zcela zásadním způsobem změnilo systém nakládání s odpady v obci Horní Moštěnice. Ten nyní obci přinesl významné úspory v obecním rozpočtu.

Podle informací od starosty obce Ing. Vladimíra Martínka doplácela obec Horní Moštěnice v roce 2011 ze svého rozpočtu 320 tisíc Kč za odstraňování odpadů. V roce 2012 již naopak uspořila 355 tisíc Kč a podle předběžného výhledu letošního roku to vypadá, že letos uspoří dokonce 550 tisíc Kč.

Podle starosty obce k tomu přispělo několik věcí. Na jaře roku 2011 obdržela obec dotaci od Státního fondu životního prostředí na pořízení mobilního strojního vybavení pro kompostování biologicky rozložitelného odpadu. Spolu s tímto rada obce zřídila centrální sběrné místo odpadů v řízeném režimu pro příjem veškerých druhů odpadů. Současně byla rozšířena síť sběrných míst tříděného odpadu v obci z původních dvou na sedm míst.

Další dotaci na nákup 10 kontejnerů, které jsou využívány pro svoz biologicky rozložitelných odpadů, získali spolu s ostatními obcemi mikroregionu Moštěnka prostřednictvím MAS Partnerství Moštěnka.

Hlavním faktorem, který měl největší podíl na úspoře obecních nákladů, byl podle starosty obce aktivní přístup většiny občanů ke třídění odpadů. Zatímco v roce 2010 připadalo na jednoho občana 31,5 kg vytříděného odpadu, v roce 2012 už to bylo 53,8 kg a v letošním roce je reálný výhled kolem 71 kg na občana obce.

Vzhledem k tomu, že celostátní průměr je 43 kg vytříděného odpadu na občana, jedná se o výborný výsledek, který řadí obec Horní Moštěnice mezi nejlepší obce v třídění odpadů v Olomouckém kraji. Občané obce budou proto v příštím roce odměněni za příkladné třídění odpadů tím, že zaplatí o 100 Kč méně než letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám