Hlavní obsah

Občané Chropyně chtějí, aby radnice zveřejňovala důležité dokumenty na internetu

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Chropyně bojují za větší transparentnost radnice. Chtějí lepší přístup k informacím o rozhodování obce a investičních záměrech. Městu se ale jejich snaha nelíbí a s požadavky občanů nesouhlasí.

Foto: Michal Pospíšil

Budova chropyňské radnice.

Článek

Občané chtějí, aby radnice zveřejňovala důležité dokumenty na internetu, zejména pak zápisy z veřejných zasedání.

Zápisy ze zasedání zastupitelstva totiž obsahují kromě usnesení mnohdy i zajímavé informace, názory a připomínky občanů, vyjádření starosty a jednotlivých zastupitelů. V případě Chropyně i časté diskuse na ožehavá témata, jako je plánovaná těžba štěrkopísku, rekonstrukce spalovny, podivné dotační akce nebo třeba otázka zřízení městského kamerového systému či obnovy naučné stezky.

Původní archiv zápisů ze zasedání, který byl veřejně dostupný na webu města, ale v květnu tohoto roku radnice Chropyně zrušila. Zápisy jsou nyní dostupné pouze na vyžádání.

S tím ale nesouhlasí někteří chropyňští občané. Spolu s místním spolkem Lužňáci se snaží přesvědčit radnici, aby znovu zápisy na stránky města umístila. „Veřejně dostupné zápisy umístěné na webu města považujeme za důležité. Je to jeden z mála způsobů, jak lidem přiblížit rozhodování a hospodaření města. Zejména těm, kteří se na veřejné zasedání nemohou dostavit. Třeba kvůli pracovní době“, komentoval situaci předseda místního spolku Lužňáci M. Pospíšil. „Radnice by měla lidem vyjít vstříc a přístup k informacím zjednodušit. Ne jim život ještě komplikovat další byrokracií!“

„Zákon zveřejňování zápisů nenařizuje, proto je dávat na www stránky města nemusíme.“ Takový je názor místostarosty Ing. Jiřího Roseckého i starostky Ing. Věry Sigmundové.

Občané proto předložili chropyňské radnici petici a požadavek, aby byla jejich žádost o zveřejňování zápisů projednána na veřejném zastupitelstvu. Rada města však doporučila, aby byl jejich návrh zamítnut. Přesto ještě není rozhodnuto. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo města, které na svém dnešním veřejném zasedání v Chropyni celou věc projedná.

Informace o chystaném zastupitelstvu včetně programu umístila radnice na oficiální stránky města.

Reklama

Výběr článků

Načítám