Hlavní obsah

O víkendu zvelebovali kraj. Dobrovolně

Novinky, Adam Fogl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco politici napjatě sledovali, jak dopadnou volby, přes 500 dobrovolníků z celého Libereckého kraje o uplynulém víkendu nadšeně bez nároku na mzdu zlepšovalo prostředí ve svém okolí. Zapojili se tak do celorepublikové akce 72 hodin dobrovolníkem. Celkově přiložilo ruku k dílu až 11 000 dobrovolníků po celém Česku.

Foto: Jana Mitrová

V Liberci se malovala zeď

Článek

V Libereckém kraji se koordinace akce ujalo občanské sdružení Liberecká občanská společnost, které s tématem dobrovolnictví dlouhodobě pracuje.

„Předchozího půl roku jsme navíc pořádali projekt Hrajeme o náš kraj, který se snažil zvýšit informovanost a angažovanost mladých, organizovali jsme třeba diskuse s politiky. Řekli jsme si, že po slovech by měly následovat činy, proto jsme se do akce zapojili,“ vysvětlil Ondřej Lochman, zakladatel Liberecké občanské společnosti.

Malujeme zeď

Liberecká občanská společnost eviduje 12 dobrovolnických projektů, které se ve dnech 12. až 14. října v Libereckém kraji uskutečnily.

„Zapojily se zejména organizace, školy, domy dětí a mládeže a podobně. Několik projektů ale pochází z iniciativ jedinců. Všichni pracovali bez nároku na odměnu, proplatili jsme pouze náklady, které s aktivitou souvisely, třeba barvu nebo nářadí,“ informovala Jana Mitrová, hlavní koordinátorka akce.

Mitrová se stala i iniciátorkou jedné z aktivit. Se svými přáteli a také s mladými z nízkoprahového klubu pro mládež vymalovala jednu do té doby nevzhlednou libereckou zeď. Kromě toho, že pomohli zkrášlit kus města, Mitrová navíc věří, že právě kolem zdi by se postupem času mohla vytvořit zajímavá umělecká komunita – vymalovat část zdi mají dobrovolníci možnost i nadále, stačí si přijít pro barvy a instrukce do libereckého V-Klubu.

Odměnou je dobrý pocit

V libereckém Vesci se sázely stromky, v České Lípě se uklízelo město, v Doksech zahrada školky, v Hrádku nad Nisou se opravoval skatepark, v Lomnici nad Popelkou děti navštívily seniory v pečovatelském domě. 

Děti z Domu dětí a mládeže Smetánka ve spolupráci s Městským úřadem Nový Bor pro změnu vyzdobily jednu z novoborských zastávek. „Řidič projíždějícího autobusu říkal, že se mu na trase bude hned lépe jezdit,“ usmívá se iniciátorka aktivity Jitka Kopčáková.

A právě to je pro mladé dobrovolníky největší odměnou – uznání, pochvala a také pocit z dobře vykonané práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám