Hlavní obsah

O víkendu probíhal výlov největšího z jistebnických rybníku Bezruč

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 8. listopadu do neděle 10. listopadu probíhal v obci Jistebník výlov největšího zdejšího rybníka Bezruč. Byla zastavena doprava na silnici vedoucí mezi dvěma rybníky Křivý a Bezruč. Zájemci se tak mohli v klidu nejen podívat na náročnou práci rybářů, ale čerstvé ryby si i koupit.

Foto: Josef Zajíc

Výlov jistebnického rybníka Bezruč. 9.11.2013

Článek

Při výlovu rybníka dochází k situaci, kdy se vše živé začíná houfovat dohromady. Nejdříve se, po řádné organizační domluvě, houfují rybáři na loďkách nebo pěšky, boříce se v bahně a tahajíce síť směrem ke břehu.

Tím se houfují všechny ryby – kapři, cejni, tolstolobici a sumci. Když je ryb hodně pohromadě, tak se podle zvuků pleskajících ploutví ocasů začínají slétávat hejna ptáků jako třeba racků, volavek a kormoránů. Na tu podzimní podívanou se pak sjedou, sejdou či seběhnou lidé, kteří výlovu přihlížejí, obdivují ho, fotografují a také nakupují čerstvé ryby.

"Největší rybník Bezruč má rozlohu 74 ha," řekl při výlovu v sobotu Antonín Madzia, vedoucí výlovu firmy Chov ryb Jistebník s.r.o. a pokračoval: "Ve své podstatě nyní finišujeme s výlovy. V neděli 10. listopadu je poslední den, kdy vylovujeme vánoční kapry a přepokládáme, že na vánoční stůl bude pro zákazníky připraveno asi 150 tun ryb."

Firma Chov ryb Jistebník hospodaří na výměře 360 ha, což čítá 42 středně velkých a malých rybníků. Produkují hlavně kapry, cejny, tolstolobiky a sumce. 

"S těmi velkými sumci, kteří byli při výlovech velkou atrakcí, je to tak, že jsme je poslali ,do sanatoria pro staré ryby‘. Našli jsme jim ve velké přehradě na Vysočině místo, kde ti sumci pohodlně dožijí. Jim každoroční výlovy dělali nejen psychické problémy, ale pro jejich velikost mohlo dojít ke zbytečnému poranění kůže a k jiným zdravotním potížím. Proto ty sumce zde již nemáme. Máme ale mladé šampiony, kteří za několik let dorostou do stejných rozměrů," doplnil Antonín Madzia.

Po výlovu jsou ryby převezeny do sádek, kde zhruba do poloviny prosince žijí v čisté vodě a tím se pročišťují, pak se již dostanou do maloobchodu na vánoční trh.

Podle rybářů se v okolí nachází velké množství různého ptactva. Nejčastěji jsou to racci, volavky, divoké kachny, divoké husy a kormorání, kteří nadělají největší škody, protože se živí násadovými rybami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám