Hlavní obsah

O víkendu nahlédněte do soukromí majitelů zámku Mníšku zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a v neděli 16. a 17. září umožní zámek Mníšek pod Brdy při příležitosti Dnů evropského dědictví návštěvníkům vstup zdarma na druhý prohlídkový okruh. Uvidí soukromé pokoje posledních majitelů, kteří zámek obývali ještě v době mezi světovými válkami.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled z arkády na nádvoří zámku. Takový měli i jeho poslední majitelé.

Článek

V jakém prostředí trávili svůj soukromý čas obyvatelé zámku a jak měli zařízené své pokoje, uvidí návštěvníci právě na druhé prohlídkové trase s ložnicemi, koupelnami nebo dětským pokojíkem. Vše je vybaveno velmi prakticky a účelově.

Jak vypadá taková prvorepubliková "minigarsonka", je patrné hned v první místnosti, ložnici paní hraběnky. Pohromadě je tu vše potřebné a zámecká paní tu mohla trávit veškerý svůj čas. Pokoj je opticky rozdělený na několik částí. Odpočinkovou a spací, toaletní, jídelní i pracovní, a nechybí ani modlitební koutek. 

Praktické a záviděníhodné jsou také prostorné koupelny "dva v jednom". Jedna z nich je dokonce druhou největší místností mezi soukromými pokoji. Sloužila nejen ke koupeli, ale zároveň i jako obývací pokoj s křesílky a gramofonem.

Prohlídka druhé trasy zámku zdarma se nevztahuje na organizované skupiny a zájezdy, pouze na jednotlivce. Vstupenky se vyzvedávají v pokladně zámku, jejich počet je omezen kapacitou prohlídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám