Hlavní obsah

O víkendu bude hrad Buchlov patřit kovářům

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 12. a 13. července se na hradě Buchlově bude konat již osmý ročník mezinárodního kovářského sympozia Buchlovské kování. Zvuk kovadlin se hradem rozezní v sobotu od 10:00 do 18:00 hodin a v neděli od 10:00 do 15:00 hodin.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Návštěvníci na Buchlově uvidí při práci cca sedm desítek kovářů, kteří se budou střídat u patnácti výhní a budou předvádět to nejprestižnější ze svého kovářského umění.  K vidění budou kováři nejen z České republiky ale i ze Slovenska, Belgie a Norska.

Již třetím rokem je kovářské sympozium obohaceno také o speciální sekci nožířů, kteří budou vystavovat své výrobky – od běžných nožů až po cenné sběratelské kousky vyráběné přímo podle přání budoucího majitele. Dále budou nožíři předvádět výrobu kování a výrobu nožů.

Na 1. hradním nádvoří se mohou návštěvníci podívat na tavbu železné rudy ve středověké peci a její následné zpracování. Loni proběhla tavba rudy v peci na Buchlově poprvé a podařilo se vytáhnout „železnou houbu“ o hmotnosti 6 kg, která pak byla zhutněna dřevěnou palicí a tímto způsobem byla dle kovářů získána velmi kvalitní surovina pro další kovářské výrobky.

Na nádvořích hradu bude probíhat i tradiční jarmark a k vidění budou i další umělci zpracovávající kov – dráteníci, měditepci, šperkaři apod.

Novinkou letošního ročníku je mobilní metalografická laboratoř z Univerzity Pardubice pod vedením doc. Ing. Pavla Švandy, Ph.D., kde bude návštěvníkům umožněno seznámit se s pozoruhodnostmi mikrostruktury kovových materiálů. V podvečerních hodinách bude v sobotu pro odbornou veřejnost připravena přednáška o povrchové úpravě kovů.

Už tradičně myslí pořadatelé i na děti, budou připraveny soutěže o ceny v hodu kovářským kladivem a malou kovadlinkou, pohybové divadlo a dětské dílničky. Po oba dny budou kromě tradičních prohlídek hradu probíhat i dětské speciální okruhy.

Kovářství je důležitý prastarý řemeslný obor. Bez kovářských výrobků by se asi docela zastavil život. Kováři totiž zhotovovali nebo okovávali nářadí a nástroje k obdělávání půdy, chovu dobytka, ke sklizni úrody, ale třeba taky pro další obory jako je lnářství a vinohradnictví. Bez kovářství by se nerozvíjela jiná řemesla např. truhlářství a nevznikly by ani žádné dopravní prostředky – chybělo by vozové kování. Kovářství bylo odjakživa ceněným řemeslem a jeho mistři jsou také neobyčejnými postavami v nejedné pohádce.

 Buchlovské kování 2014 (http://youtu.be/-Kl-0gJHF-s)

Související témata:

Výběr článků

Načítám