Hlavní obsah

O titul Pekař roku 2018 - junior se bude bojovat v Brně

Novinky, Lenka Žáčková

O titul Pekař roku 2018 - junior se utká 27. a 28. února na brněnském výstavišti na Mezinárodním veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství, známého jako MBK, 15 studentů z devíti potravinářských škol a učilišť. Šikovné české ručičky a řemeslo naštěstí ještě nevymřelo.

Foto: Svaz pekařů a cukrářů v ČR

PEKAŘ ROKU

Článek

Bojovat se bude ve čtyřech disciplínách:

1.      Výroba pšenično-žitného chleba

2.      Ručně tvarované běžné pečivo v časovém limitu

3.      Ručně pletená vánočka

4.      Velký chodský/dožínkový koláč

Jednotlivá zadání bude posuzovat tříčlenná odborná komise. Hodnotit bude především vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť výrobku. Opomenuta nebude ani ústrojová kázeň, pořádek na pracovišti a dodržování hygienických předpisů.

Přijdete-li fandit, zažijete koncert rukou při zaplétání pletýnek, uvidíte, jak má správně vypadat chodský koláč, ale budete mít i možnost ochutnat ten nejlepší pšenično-žitný chléb.

Prestižní klání Pekař roku 2018 - junior vstoupilo do úctyhodného 22. ročníku. Garantem MBK je tradičně Svaz pekařů a cukrářů v ČR a letošní ročník, který se počtvrté koná na brněnském výstavišti, podpořila společnost Albert, která se stala generálním partnerem.

Vítěz si odnese národní titul nejlepšího pekařského juniora v zemi a řadu věcných cen. A co je také důležité, možná si jej díky soutěži vyhlédne budoucí zaměstnavatel a soutěž snad sama o sobě přiláká k voňavému řemeslu nové studenty.

Nechcete-li si nechat utéct tuto mimořádnou podívanou, navštivte speciálně postavené pekařské centrum již v úterý 27. února. Klání bude odstartováno v 8 hodin a hra nervů skončí až okolo 17. hodiny.

Druhý den se mladí pekaři předvedou ještě dopoledne a konečný verdikt padne 28. února odpoledne. Vše vyvrcholí ve 14 hodin velkou pekařskou show a pokusem o překonání rekordu v pletení pletýnek na čas. Vyhlášení výsledků soutěží by mělo proběhnout v 15 hodin.

Ani po samotném klání se výstavištní pekárna nezavře. Na čtvrtek a pátek je zde připraveno voňavé pečení pro žáky základních škol. Budou mít jedinečnou možnost si z připravovaného těsta vytvarovat libovolný pekařský výrobek, který jim mistři pekaři na místě upečou.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR se i touto cestou snaží upozornit na zajímavé potravinářské obory. Cílí na mládež, chce totiž pro řemeslo získat mnohem více studentů a učňů. Momentálně se v pekařských učilištích připravuje do praxe jen 700 učňů, což je pro obor, ve kterém v Česku pracuje na 20 tisíc lidí, opravdu málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám