Hlavní obsah

O titul nejlepší a nejrychlejší tým zábřežského čtyřspřeží se utkalo 12 týmů

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani nepříjemný mráz neodradil nadšence od Welzlova čtyřspřeží s lidskou posádkou, které se na zábřežském Masarykově náměstí odehrálo v neděli 25. února.

Foto: Petra Kucinová

Zábřežské Welzlovo čtyřspřeží s lidskou posádkou

Článek

Teploty, které se blížily k mínus desítce, a ledový vítr potrápily nejedno družstvo, ale i diváky, kteří se statečně zahřívali svařákem a čajem místních trhovců. Patnáctý a podle organizátorů také poslední ročník závodu se tak uskutečnil v podmínkách Welzlovi vlastním.

Požadavky na týmy byly stejné jako v předešlých letech – základ tvoří čtyři běžci a jedny saně, které je možné ozdobit, přestavět a libovolně upravit, aby byly schopné uvést pátého člověka "mašera". Ideálně přitom zároveň pobavit přihlížející publikum, což se i letos povedlo.

Závodu se letos zúčastnilo celkem dvanáct týmů. K vidění tak byli malí i dospělí hasiči, pohádkové postavy, čtyřmetrová vzducholoď nebo sáně vezoucí pivní sud, který bylo možné na místě zdegustovat.

Úplně nejrychlejší byl nakonec tým Mlaďochů a veteránů. Nejoriginálnější ztvárnění vyhrálo družstvo Victol racing, které sklidilo obdiv přítomných svým modelem Welzlovy vzducholodě, která ve svých útrobách pojmula nejen pilota, ale i funkční motory. Její jízdu přitom doprovázely světelné a kouřové efekty.

„Těší mě, že jsme mohli divákům předvést náš Welzlenburg, který má bez pár centimetrů čtyři metry. Je to největší stavba, kterou jsme doposud na saně naroubovali. Jsem taky rád, že jsme se stali historicky nejúspěšnější posádkou ve smyslu nejlepší maska čtyřspřeží - šest let po sobě,” uvedl vedoucí vítězného týmu Pavel Zubík ml.

Recesistická akce se odehrála v rámci festivalu Welzlování na počest slavného zábřežského rodáka Eskymo Welzla. Patří vůbec k nejoblíbenějším akcím festivalu.

„Mrzí mě, že tento tradiční závod končí, protože před patnácti lety jsem začínal s pořadateli jezdit právě jako mašer. Je to pro mě citová záležitost. Jinak chci poděkovat všem, kteří nám pomohli se stavbou a podporovali nás,” dodal Pavel Zubík ml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám