Hlavní obsah

O prázdninách pofrčí po Osoblažce parní vlak už každou sobotu a neděli

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou zážitky, které osloví maličké dítě a současně dědečka s vycházkovou holí. No řekněte, kde se můžete jen tak projíždět výletním vláčkem, který táhne nablýskaná parní lokomotiva, jako po Osoblažce? A když je to ještě večer nebo v noci, to pak vidíte i tisíce jiskřiček z komína.

Foto: Alena Kiedroňová

Je to hezká podívaná, když Malý štokr táhne po trati se 102 oblouky výletní vláček.

Článek

Ještě generace současných padesátníků jezdívala běžně vlakem s dýmající lokomotivou a sedávala ve vagónech s dřevěným obložením i sedadly. Pro dnešní děti má podobný vlak nádech tajemna, pohádkovosti, neobyčejných zážitků. A páni kluci všeho věku dokážou v úžasu prohlížet stroj, který musí ve výtopně i na trati fungovat jako dobře seřízené hodinky. Jako mašinky na Osoblažce zvané Malý štokr a Rešica.

V sobotu 6. června se znovu z Třemešné do Osoblahy po 117 let staré úzkorozchodné trati vydal výletní vlak s otevřenými vozy, pivním vagónem i vozem pro kola a kočárky. A světe, div se, řídili ho indiáni. To pro radost dětí a ještě k jejich svátku. 

Svezli se jím i účastníci "Tour de nejkačka", kteří v červnu ukrajují po Moravskoslezském kraji na velkých koloběžkách šest set kilometrů tras. Spojují zajímavé turistické cíle a atraktivity, které byly docela nedávno s podporou Evropské unie a kraje opraveny, zkrášleny či dobudovány. Těch míst je sto třicet.

„Červen je a bude na naší trati sta oblouků, na kolejích s rozchodem pouhých 760 milimetrů, hodně zajímavý a přinese nová setkání. Už příští sobotu 13. června mohou vláčkem jet lidé na zahájení nové turistické sezóny na zámku Slezské Rudoltice. Také s námi pojede první skupina dětí z čínské Šanghaje, kterou čeká výlet z Karlovy Studánky z ozdravného lázeňského pobytu,“ prozradil David Chovančík ze Slezských zemských drah.

A hned následující sobotu 20. června přijede druhá skupina čínských děvčat a chlapců a zažije na úzkokolejce z roku 1898 tradiční Den dráhy. To tady bude k vidění opravdu vše, otevře se i výtopna v Osoblaze, lidé si mohou hezky zblízka prohlédnout obě parní lokomotivy – Malý štokr i Rešicu – i jejich o něco mladší kolegyně. A vyfotit si průvodčí i mašinfíru ve starých železničářských uniformách.

„Máme radost, že úzkokolejka je už několik let součástí stezky industriálních atraktivit Moravskoslezského kraje – Technotrasy. Od letošního roku je navíc jízda výletním vláčkem zahrnuta též mezi certifikované zážitky projektu Jeseníky originální produkt,“ dodal David.

V čase letních prázdnin budou výletní parní vláčky vypraveny každou sobotu i neděli a navíc na státní svátek 6. července. A komu ani to nestačí, ať si počká do 22. srpna. To po úzkokolejce Osoblažce pojede ještě večerní strašidelný vlak s hejkaly, bludičkami, vodníky, čerty, kostlivci, mnichy a dalšími bytostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám