Hlavní obsah

O pouti a o Světlé se starostou Tourkem

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek se vrací ke světelské pouti a projektům, které město plánovalo či plánuje.

Foto: Michaela Poláková

Městský úřad ve Světlé nad Sázavou

Článek

Jaké byly ohlasy na světelskou pouť?

Světelská pouť byla letos unikátní a vynikající. Byly tu nové atrakce, přišlo nebo přijelo velké množství lidí. To jen podporuje trend, že pouť u nás vzrůstá a že se zlepšuje. Světelskou poutí odhadem prošlo asi 25 000 návštěvníků. Jediným problémem byl mostek mezi Josefodolem a Bohušicemi, který byl v době pouti už přes rok uzavřený. Kvůli tomu jsme museli vést objížďku jinou trasou a nemohli jsme umístit stánky do Nádražní ulice, jako tomu bývalo při předchozích poutí. Město tím pádem přišlo odhadem o sto tisíc korun. Náhradní plán umístit stánky do ulic Poštovní a Pěšinky ale ztrátu lehce pokryl. V těchto dvou ulicích nikdy předtím stánky o pouti nebyly. Prodejci si tuto změnu pochvalovali, někteří obyvatelé s tím ale problémy měli. My jsme s nimi jednali a vyřešilo se to ke společné spokojenosti.

V součanosti se připravují se a schvalují obecní a městské rozpočty na rok 2012, jak bude vypadat ten světelský?

Rozpočet je zatím, přestože máme prosinec, velkou neznámou. Na školeních nás strašili, co se týče rozpočtu celého státu. Musím dodat ještě jednu věc, stát nás poslední dobou velmi ždíme. Především jde o příspěvky, například o příspěvek technickým službám. Díky novele, která byla schválena, totiž budeme muset za práce technických služeb odvádět 20% DPH, což je pro takové město jako Světlá velká rána. Každý rok jsme v rozpočtu počítali s investičními akcemi za 20–25 miliónů korun, ale tento rok zatím počítáme s investicemi za šest miliónů. Je tedy vidět velký propad v této oblasti, ale já jsem optimista.

Plánuje radnice v příštím roce nějaké novinky pro zájemce o bydlení?

V zóně Pod Vodárnou máme prodanou už druhou parcelu. Lidé se diví, že částka za metr dosahuje 650 Kč. Radnice ale musí zaplatit za silnice, kanalizace, přívod plynu, elektřiny, odpadů, veřejné osvětlení, veškeré sítě se vším všudy nás na metr čtvereční stojí více než 1000 Kč. Ceny parcel v okolních městech jsou mnohem vyšší, takže podle nás je ta cena stále velmi pěkná. Město nepředpokládá ani snižování ani zvyšování ceny parcel.

Města se na přelomu listopadu a prosince vánočně proměnila, připravujete ve Světlé něco nového?

Výzdoba je tradiční a stejná jako v minulých letech. Jedna změna zde ale je. Na našem vánočním stromku se na špičce objevil malý stromeček. Přiznám se, že se mi to moc nelíbí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám