Hlavní obsah

O Květnou zahradu je zájem za každého počasí, říká průvodce Jaroslav Radecki

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř deset let byl Jaroslav Radecki průvodcem holešovského zámku. Život je ale změna a tak od letošní sezóny provází návštěvníky Květné zahrady, která patří k Arcibiskupskému zámku v Kroměříži.

Foto: Robert Rohál

Průvodce Květné zahrady Jaroslav Radecki, za ním rotunda.

Článek

Jaká byla z vašeho pohledu letní sezóna v Květné zahradě? 

Podle mého pohledu byla letošní sezóna úspěšná. O Květnou zahradu je veliký zájem jak od tuzemských, tak zahraničních turistů, a to za každého počasí. Zahrada je velice krásná a historicky velice cenná, proto ji návštěvnici zahrady tak obdivují. Během letní sezóny navštíví denně zahradu několik stovek návštěvníků.

Co návštěvníky nejvíc zajímalo a co nejvíc bavilo? Byla to její historie nebo její krása? 

Obojí. Lidé obdivují její krásu, ale současně je upoutává její bohatá historie. O zahradě se návštěvníci nejvíc dozví z komentovaných prohlídek, které se konají v letní sezoně denně vždy v jedenáct a ve čtrnáct hodin. V rotundě se zase návštěvníci dozví vše o této krásné osmiboké budově, která je srdcem Květné zahrady. Provádíme tu komentované prohlídky s bohatým výkladem. V rotundě jsou k vidění krásné groty a kamínkové kabinety, také fresky a sochy, a především známé Foucaultovo kyvadlo.

Co je podle vás na květné zahradě to nejzajímavější?

Je to její historická a umělecká hodnota. Je tu překrásná kolonáda, už zmiňovaná rotunda, krásná barokní ptáčnice, zajímavý králičí kopec, ale také nádherná zákoutí, kašny, nádherně rozkvetlé záhony zvané brodérie, vysoké stěny z habrů zvané boskety, a také holandská zahrada s oranžerií...

Letos se v Květné zahradě točil i televizní film o Marii Terezii...

Ano, točil se tu první díl životopisného filmu o mládí této naší královny a císařovny Marii Terezii Habsburské. Ve velké mezinárodní koprodukci se v dubnu natáčelo jak v prostorách zámku, tak i v Květné zahradě na kolonádě a jiných místech. Pohybovalo se tu mnoho hereckých hvězd i es stejně jako komparzistů.

Bude Květná zahrada otevřena i na podzim?

Zahrada je otevřena víceméně po celý rok, jenom na podzim se zkracuje provozní doba a zavírá se v sedmnáct hodin, komentované prohlídky po zahradě jsou už jenom o víkendu podle zájmu. Rotunda je otevřená každý den do šestnácti hodin, a to do konce října. V rotundě momentálně probíhá velice pěkná výstava historických vzácných odrůd jablek, hrušní a kdoulí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám