Hlavní obsah

Nový starosta Náchoda: Před dvěma dny jsem zjistil, že město jde před soud

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Náchoda Jan Birke dnes informoval novináře o soudním procesu, který začne 13. prosince. Na lavici obžalovaných "usedne" Město Náchod. O jednání věděl jen místní právník najímaný minulým vedení radnice. Dosavadní starosta nepředal svému nástupci žádné dokumenty, jen "klíč od zadní toalety".

Foto: Helena Horáková videovize.info

Nový starosta Náchoda Jan Birke (s červenou kravatou) a 1. místostarosta Tomáš Šubert v průběhu dnešní tiskové konference v náchodské radnici.

Článek

"Byl to pro mě obrovský šok. Volal mi advokát, že se se mnou potřebuje nutně sejít. Okamžitě jsme se sešli a já nevěřil svým uším," popsal svůj dva dny starý zážitek starosta Jan Birke. Přitom zpráva o soudu byla na radnici už 13. října. Nikdo o ní ale nikoho neinformoval.

V současné době jsou u krajského soudu v Hradci Králové dvě žaloby, které podali právníci zastupující společnost Holba (tato společnost měla zájem o koupi náchodského pivovaru Primátor, ale neuspěla). Žaloby jsou vypracovány proti společnosti Lif (úspěšnému nabyvateli Primátoru) a proti Městu Náchodu, které si společnost Lif vybralo za kupce pivovaru.

První žaloba měla zajistit jakési předběžné opatření, aby nemohl být pivovar prodán. Druhou žalobu podali právníci Holby, když se dověděli, že prodej byl už uskutečněn. První žaloba byla tedy odložena a nyní se čeká na výsledek projednávání druhé žaloby.

Předvánoční boj právníků

"Ta má mít 13. prosince první stání. Je na neplatnost smlouvy, kde se rozporuje právě ta možnost navrácení 150 miliónů korun zpátky za 72 tisíc akcií společnosti Lif a kdy by se pivovar mohl stát opět majetkem Města Náchoda," vysvětlil Jan Birke a dodal že nejpozději zítra požádá soud o odročení prvního jednání z důvodu výměny vedení radnice a z důvodu změny právního zástupce města.

"Proti nám stojí silné právnické firmy s obrovským aparátem. Nemůže nás v tomto boji bránit jeden právník. Musíme najít silnou právní kancelář, která bude sice stát velké peníze, ale já vám garantuji, že to zaplatí ten, kdo to způsobil, kdo udělal chybu," dodal Jan Birke.

Místostarosta Tomáš Šubert k tomu dodal, že není ani možné si dopředu představit, jak se spor vyvine a jaká řešení budou navržena.

Dá se očekávat, že současný majitel pivovaru investoval do jeho rozvoje a prostá výměna původní částky za navrácení pivovaru by nejspíš nebyla možná. Navíc město použilo peníze z prodeje pivovaru na rekonstrukci budovy bývalé vojenské správy na základní uměleckou školu.

Reklama

Výběr článků

Načítám