Hlavní obsah

Nový přístroj zkvalitní diagnostiku nádorů i Parkinsonovy choroby

Novinky, Eliška Šťastná

Rychlejší odhalení nádorů ale i diagnostikování Parkinsonovy choroby před tím, než se projeví. To jsou jen některé z možností, které Slezské nemocnici v Opavě přináší nové zařízení. Lékaři ho slavnostně uvedli do provozu v pondělí 11. listopadu.

Foto: Jiří Krušina

Primář Oddělení nukleární medicíny Slezské nemocnice v Opavě s novým přístrojem.

Článek

Přístroj za 23 milionů korun v sobě kombinuje dvě metody – CT a gama kameru. Jejich spojení zrychlí vyhodnocování a zkvalitní diagnostiku. „Na rozdíl od rentgenu a klasického CT vidíme časněji počínající kostní metastázy, skryté či únavové zlomeniny kostí i počínající kostní záněty,“ vysvětlil přínos zařízení primář Oddělení nukleární medicíny Tomáš Böhm.

Podle něj je přístroj potřebný i ke spolehlivějšímu určování nádorů ve střevech nebo žaludku. „Pomocí tohoto typu přístroje také umíme u pacienta diagnostikovat Parkinsonovu chorobu, a to dříve, než se u něj plně projeví první příznaky této nemoci,“ dodal primář.

Dosud museli lékaři podobná vyšetření provádět na dvou různých přístrojích. Nová kombinace jim práci usnadní a pacientům zkrátí čekání na výsledky. „Nový přístroj zrychlí a zpřesní diagnostiku. Denně zvládneme vyšetřit 10 až 15 pacientů,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Nový přístroj musela nemocnice pořídit kvůli poruše na předchozím zařízení. Stroj je unikátní díky kombinaci dvou metod, podle primáře Böhma jde dokonce o jednu z prvních instalací zařízení podobných schopností v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám