Hlavní obsah

Nový přístroj na kardiologickém oddělení zlínské nemocnice pomůže pacientům s fibrilací síní

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiologové Krajské nemocnice T. Bati získali nový přístroj za pět miliónů korun. Jedná se o mapovací systém, který využívá elektromagnetickou technologii k vytváření trojrozměrných map srdečních struktur pacienta v reálném čase. Pacienti s fibrilací síní již nemusejí dojíždět mimo Zlínský kraj.

Foto: Adéla Čuříková

Zlínský kardiolog MUDr. Vlastimil Černíček při katetrizační ablaci.

Článek

Fibrilace síní je nejčastější arytmií, která se u člověka vyskytuje. Významně snižuje kvalitu života, je spojena s vyšším rizikem mozkové příhody a srdečního selhání. Pokud u pacientů s fibrilací síní selhávají léky, nastupuje zákrok nazvaný katetrizační ablace.

„Katetrizační ablace je unikátní metoda, která umožňuje léčbu prakticky všech druhů srdečních arytmií. Program katetrizačních ablací je k dispozici ve zlínské nemocnici již třetím rokem. Doposud jsme však byli omezeni portfoliem výkonů, které jsme mohli provádět. Nákup nových technologií umožnil jejich rozšíření – zejména o katetrizační léčbu fibrilace síní," upřesnil lékař Kardiologického oddělení MUDr. Vlastimil Černíček.

Dodal, že kromě mapovacího systému Carto používají operatéři také intrakardiální ultrazvuk. „Obě nové technologie rovněž umožňují provádění výkonů bez použití rentgenového záření.”

Kardiologové Krajské nemocnice T. Bati nyní tyto výkony začali provádět jednou týdně u dvou až tří pacientů. Postupně budou počty navyšovat.

„Doposud byli nemocní ze Zlínského kraje vhodní k tomuto zákroku řešeni v okolních kardiocentrech v Olomouci, Brně nebo Třinci. Nyní se zlepší dostupnost péče i kvalita života pacientů s fibrilací síní. Dojde také ke zkrácení čekacích dob. Rozšířením poskytované péče o tuto metodu se zlínské kardiocentrum dostalo na roveň ostatních pracovišť v České republice,” doplnil k tématu primář Kardiologického oddělení MUDr. Zdeněk Coufal.

Reklama

Výběr článků

Načítám