Hlavní obsah

Nový česko-slovenský most zahajuje provoz. Propojuje dvě památky velkomoravské říše

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct let trvaly snahy o propojení dvou významných památek Velké Moravy ležících na dvou březích řeky Moravy. Lávka pro pěší a cyklisty spojuje dva areály, dvě sítě cyklostezek, dvě zajímavé přírodní lokality a dva státy.

Foto: Zdeněk Šmýd

Lávka slouží pěším a cyklistům. Propojuje dva areály, dvě sítě cyklostezek, dvě zajímavé přírodní lokality a dva státy.

Článek

Unikátní oblast kdysi významného velkomoravského centra je opět propojená. Díky moderní lávce pro pěší a cyklisty přes řeku Moravu vzniká Archeopark Mikulčice-Kopčany.

Dlouho očekávané překlenutí řeky spojuje lokalitu Slovanského hradiště v Mikulčicích na Slovácku s místem nejstarší dochované velkomoravské stavby - kostelíku sv. Markéty Antiochijské z 9. století v katastru slovenských Kopčan. Slavnostní otevření lávky se koná 29. října ve 12.00 hodin.

Snahy o propojení obou významných památek Velké Moravy trvaly 15 let. Nyní se podařily a zvýší šance na plánované zapsání Mikulčic na seznam Světových kulturních a přírodních památek UNESCO.

Pomůže cyklistům

„Dokončení stavby lávky přes řeku Moravu je završením dlouhé desetiletí trvající revitalizace areálu Slovanského hradiště spočívající v opravě objektů a prvků památkové infrastruktury, vybudování moderního návštěvnického centra, údržbě místní přírody i ve výrazném zlepšení a rozšíření poskytovaných kvalitních návštěvnických služeb,“ uvedl vedoucí pobočky Masarykova muzea v Hodoníně František Synek.

Lávka může také významně rozproudit cyklistický ruch. Propojí kromě archeologických lokalit i zajímavá přírodní lákadla a také dvě sítě cyklostezek, které existují na slovenské a moravské straně.

Aktuálně cyklisté v nejjižnějším cípu Slovácka mohou přejet řeku Moravu v Hodoníně a pak až v přibližně dvacet kilometrů vzdáleném Lanžhotě. I proto milovníci velkomoravské kultury museli po návštěvě Mikulčic, buď prohlídku kostelíka v Kopčanech vynechat nebo se k němu dostat po zmíněné objízdné trase právě přes Hodonín.

Na více než 140 metrů dlouhou ocelovou lávku budou nově navazovat zpevněné komunikace – stezky pro pěší a cyklisty. Na slovenské straně vznikla nová infrastruktura spojující lávku s kostelíkem, na české straně turisté projedou lužními lesy a nedlouhou novou stezkou se dostanou do centra mikulčického areálu. Ten navíc pro nejbližší dny a prodloužený víkend chystá bohatý program.

Další informace na webu Slovanského hradiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám