Hlavní obsah

Novozélandské ragbyové hvězdy předvedou v Plzeňském Prazdroji tradiční maorský tanec

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších ragbyových týmů světa - New Zealand Ambassador´s XV - zpestří už podruhé v historii atmosféru plzeňského pivovaru. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje totiž zatančí ve středu 22. června svůj tradiční maorský bojový tanec.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Novozélandské ragbyové hvězdy z týmu New Zealand Ambassador´s XV navštíví koncem června Českou republiku.

Článek

Novozélandské ragbyové hvězdy z týmu New Zealand Ambassador´s XV navštíví koncem června Českou republiku. Před přátelským utkáním s českým ragby týmem, jež se odehraje v Praze, přijedou načerpat inspiraci a energii do plzeňského pivovaru.

Svou návštěvu tam zahájí prohlídkou míst, která se pojí se vznikem světoznámé pivní legendy. Potom plánují hráči na nádvoří pivovaru zatančit svůj tradiční maorský tanec haka.

Haka neboli bojový tanec býval kdysi tančen bojovníky před bitvou. Dnes se stal pravidelnou součástí přípravy novozélandských ragbistů před začátkem každého mezinárodního zápasu. Úplně poprvé jej svým soupeřům a fascinovaným divákům předvedli nejspíše v roce 1905. Pro tanec je specifický bohatý doprovod akustických projevů, pokřiků, gestikulací a grimas.

Ještě před haka vystoupením, které ragbisti předvedou všem divákům od 16:30 na pivovarském nádvoří, zavítají hráči do historických sklepů Plzeňského Prazdroje, jež patří od letošního dubna k Sedmeru divů českého pivovarnického světa. Tam se dozví vše o tradiční a unikátní výrobě zlatého ležáku Pilsner Urquell, který získává právě na Novém Zélandu na velké popularitě.

„Za posledních deset let jsme vyvezli na Nový Zéland celkem 3546 hektolitrů plzeňského ležáku, což je více než 700 000 půllitrů piv. V loňském roce byl přitom export rekordní, protože oproti premiérovému exportnímu roku vzrostl už o celých 277 procent," říká starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka.

„Nový Zéland nyní zažívá velký pivní boom. Milovníci piv tady nejraději ochutnávají piva tradiční výroby, která mají autentickou recepturu, a vaří se z kvalitních surovin, takže právě originálního ležáku Pilsner Urquell si vysoce cení,” dodal Berka.

Pivo Pilsner Urquell přitom musí urazit vzdálenost 18 000 kilometrů, než dorazí z plzeňských sklepů ke svým novozélandským fanouškům ve speciálních chlazených kontejnerech. V těch se po celou cestu udržuje teplota mezi 4 - 5° C a v těchto podmínkách je pivo až do doby, kdy se dostává do restaurací nebo obchodů.

Plzeňský ležák je na zélandských ostrovech k dostání v řetězcích s prémiovým pivem nebo na čepu, kde stojí přibližně 9,5 novo­zéland­ských dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám