Hlavní obsah

Novou turistickou sezónu na Jindřichohradecku našlápne tradiční Pedál

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradiční cyklistický výšlap Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál, odstartuje v sobotu 19. května novou turistickou sezónu v okolí města nad Vajgarem. Oblíbenou akci, se startem i cílem v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka, si spolu s příznivci cyklistiky užijí i pěší turisté.

Foto: IC J. Hradec

Pro účastníky Jindřichohradeckého pedálu budou připraveny tři značené trasy. Dvě pro cyklisty a jedna pro pěší.

Článek

Připraveny budou tři značené trasy. Dvě pro cyklisty a jedna pro pěší. „Na delší cyklistický okruh měřící zhruba 32 kilometrů se zájemci vydají ve 13.30 hodin. Trasa vede směrem na jindřichohradecké letiště, dále na Děbolín k rozhledně na Rýdově kopci, dále na sv. Barboru, k rybníku Holná, přes Jemčinu, Hatín, Roseč a Ratiboř do Matné, na Frankův dvůr a zpět do Jindřichova Hradce,“ přiblížila hlavní trasu Jindřichohradeckého pedálu 2018 Barbora Píšová z Městského informačního centra v Jindřichově Hradci.

O půl hodiny později, tedy ve 14.00 hodin, se na startu sejdou účastníci kratšího cyklistického a také pěšího okruhu. Cyklisté se z parku vydají směrem k letišti, do Děbolína, Matné, Buku a zpátky přes Frankův dvůr do Jindřichova Hradce. Trasa měří zhruba 13 kilometrů.

Na pěší účastníky čeká procházka z parku směrem ke kostelu sv. Jakuba, ke křížku u rybníků Polívky a po asfaltové cestě vedoucí od Frankova dvora zpět do parku pod gymnáziem. Vycházka měří přibližně čtyři kilometry a je tak vhodná i pro děti či seniory.

Výherce získá kolo

„V rámci doprovodného programu se mohou účastníci jarního Pedálu těšit například na atraktivní Biketrial show, fotokoutek Martina Kozáka či ukázky ošetření zranění a zdravovědu, o které se postarají členové Českého červeného kříže,“ poznamenala referentka hradeckého íčka Jana Říhová. Chybět nebude samozřejmě ani občerstvení, které zajistí dobrovolní hasiči, a i tentokrát bude celou akci moderovat a hudbou provázet DJ Michal Arnošt.

Jakousi programovou třešničkou na dortu bude tombola s hlavní cenou, kterou bude turistické jízdní kolo. Losování začne v 16.30 hodin.

„Cykloturisté tvoří jednu z nejpočetnějších skupin tradičních návštěvníků Jihočeského kraje, což je dáno nejen vynikajícími terénními a geografickými podmínkami regionu, ale také stále kvalitnější nabídkou a spektrem služeb, s nimiž se u nás příznivci rekreační cyklistiky setkávají na každém kroku, nebo spíše při každém šlápnutí do pedálu. I proto je cykloturistika jedním z hlavních segmentů v rámci podpory turistického ruchu na jihu Čech,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál je podpořena z grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky částkou 10 tisíc korun. Jejím hlavním pořadatelem je město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec. Hlavním partnerem akce je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám