Hlavní obsah

Novoroční koncert ve Vsetíně nabídne ojedinělé propojení lidové hudby a filharmoniků

Novinky, Klára Blažková

V neděli 10. ledna ve velkém sále Domu kultury Vsetín bude novoročním koncertem pěveckých a instrumentálních sólistů Valašského orchestru lidových nástrojů spolu s profesionálním severočeským orchestrem North Czech Capella zahájena nadcházející kulturní sezóna roku 2016.

Foto: DK Vsetín

Sólisté koncertního projektu Voda v horách

Článek

Koncert k zahájení roku s názvem Voda v horách ukáže ojedinělé propojení lidové hudby s profesionální hrou hudebníků. V tomto hudebním projektu spojily své síly komorní orchestr Severočeské filharmonie North Czech Capella s muzikanty a zpěváky Valašského orchestru lidových nástrojů.

V různých hudebních úpravách uslyšíme krásné písně moravského Valašska v konfrontaci s rytmickou vášní makedonských zpěvů, rychlostí cikánských primášských cifer, či rumunskou taneční tonalitou Bély Bartóka. Písně milostné, pijácké, pastevecké a písně jiskrných vášní propojí básně Miroslava Urubka.

Autory projektu Voda v horách jsou Jiří Kašpar a Tomáš Kadlubiec, který je v současné době koncertním mistrem Mittel Europe Orchester v italském Udine. Dále se představí koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Ostrava Pavel Doležal, koncertní mistr Severočeské fiharmonie Tomáš Olšar a další špičkoví hudebníci z Čech, Moravy a Slezska.

Zpívají: Klára Obručová a Rudolf Danajovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám