Hlavní obsah

Novohradská pouť na Lounsku připomene hrdinství Karla IV. a rytíře Záviše z Jimlína

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku čeká celovíkendová pouťová tradiční slavnost. Ta letošní připomene 700 let od narození krále a císaře Karla IV. a 670. výročí od návratu rytíře Záviše z Jimlína z krvavé bitvy u Kresčaku, ve které padl Jan Lucemburský. Těšit se ale můžete i na kulturní program.

Foto: archiv zámku

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun

Článek

V dávných dobách bývalo tradicí na bývalém schwarzenberském zámku Nový Hrad pořádat každý rok dvě pouťové slavnosti, přičemž nejslavnější bývala svatojosefská na počest patrona zámecké kaple. Ovšem už po několik desítek let se slaví pouť jedna jediná, a to ustálená na třetí květnový víkend. Nejinak je tomu i letos.

Ve dnech 14. a 15. května se uskuteční Novohradská pouť v Jimlíně, mezi královskými městy Louny a Žatec, v předzámčí i zámku samotném. Plochy před zámkem budou zaplněny pouťovými atrakcemi, kolotoči, střelnicemi i stánky provoněnými perníkem a tureckým medem.

Za první zámeckou branou se ovšem ocitnete trochu v jiném čase a prostředí. Zámek, který si v loňském roce připomněl 550 let od svého založení rodem Kolowratů, nezapomíná ani na předchozí šlechtice, rytíře z Jimlína, a protože se v celém Česku oslavuje výročí Otce vlasti, připomeneme si jej také.

Nejvýznamnějším členem rytířů z Jimlína byl pan Záviš, který se zúčastnil po boku Karla IV. a Jana Lucemburského osudné francouzské bitvy u Kresčaku. Samotná oslava hrdinství dvou zmíněných osobností se uskuteční ale až v neděli 15. května.

V sobotu 14. května se můžete těšit kromě staročeského jarmarku na nádvořích, také na středověkou hudbu Tempus, Čertovskou pohádku Divadla Studna, orientální tanečnici Shanelah, historické šermíře ze skupiny Balestra či kejklířské vystoupení.

V neděli 15. května vystoupí taktéž středověká hudba Tempus, kejklíř Vojta Vrtek, historický šerm Balestra, skupina dobových tanečnic Siderea, novinkou pak bude drezura koní jezdecké společnosti Štvanci v prostoru 3. nádvoří, či ve 13.00 hodin slavnostní příjezd Záviše z Jimlína na novohradský pahorek.

Prohlídky zámku budou zpřístupněny za poloviční vstupné - 30 a 20 Kč, vstup do areálu zámku bude umožněn 2 branami a za dobrovolné vstupné.

Zámek Nový Hrad se vypíná nad nivou řeky Ohře, mezi Přírodním parkem Džbán a západním cípem Českého středohoří. Zatím nepříliš známý skvost ukrývá ve svých zdech gotické fresky vytvořené krátce po dostavbě kolowratského hradu, která započala před 551 lety a dala vzniknout nové rodové větvi už tak rozšířeného rodu Kolowratů, Novohradským. Ti pak své sídlo po drobných renesančních úpravách opouštění a usazují se v sousedství mocných Rožmberků v jižních Čechách, na tvrzi ve Lnářích a po sňatkovém spojení s Rožmberky získávají panství drslavické a vimperské...

Kromě prohlídek nabízí areál i ubytování a občerstvení v zámeckém šenku. Kromě toho je Nový Hrad každoročně dějištěm mnoha kulturních akcí. Po Novohradské pouti to bude sraz autoveteránů a koncert klasické hudby v rytířském sále v sobotu 28. května, oslava Dětského dne v neděli 5. června se Standou Hložkem a Václavem Upírem Krejčím, léto pak bude patřit divadlům (např. Činoherák Ústí v sobotu 9. 7.), Kinematografu bratří Čadíků (22. - 25. 7.), ale i nočním prohlídkám a koncertům v závěru léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám