Hlavní obsah

Novináři a celebrity si vyzkoušeli sebeobranu a první pomoc

Novinky, Helena Šebestová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci médií a představitelé kulturní scény se 11. dubna sešli v prostorách Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, aby si vyzkoušeli, jak vypadá školení sebeobrany a první pomoci. Cílem bylo motivovat veřejnost, aby se aktivně zajímala o ochranu bezpečí, zdraví a života – svých vlastních i druhých.

Foto: Petr Lein

Jiří Chvojka (Firsthelp), Robert Jašków a Vojtěch Šenkýř nad modelovou situací první pomoci

Článek

V rámci akce Modelovky VIP­+PRESS – sebeobrana a první pomoc, pořádané Sebeobranou Praha a Firsthelp educations, si herec Robert Jašków, zpěváci Jan Kříž a Vojtěch Šenkýř a redaktorka FTV Prima TOP STAR Kristýna Ullrichová po krátkém teoretickém úvodu a nácviku vyzkoušeli v realistických modelových situacích vlastní reakce na stresové situace napadení a nutnosti poskytnutí první pomoci. 

„Už jsem zažil dřív kurz první pomoci i jsem zkoušel bojové sporty, ale přiznám se, že modelové situace mě nadchly,“ říká Jan Kříž. „Je to něco jiného říkat si věci teoreticky, a nebo se nechat překvapit modelovou situací. Člověk by se měl připravit a pevně věřit v to, že to nikdy nebude muset použít.”

„Modelovky, tedy speciální semináře, při kterých se účastníci nejprve v intenzivní lekci seznámí se základními pravidly jednání v situacích ohrožení napadením, osvojí si jednoduché obranné techniky a následně si vše rovnou vyzkouší v realistických sebeobranných situacích na instruktorech v celotělových ochranných oblecích, pořádáme několikrát do roka,“ říká PhDr. Radim Pavelka, Ph.D., hlavní instruktor Sebeobrana Praha.

„Být připraven a nenechat se zaskočit je základním předpokladem úspěšného zvládnutí situace napadení. A krizové situace obecně. Situace s fyzickou konfrontací se velmi často pojí se zraněním, proto jsme navázali spolupráci s Firsthelp eductations, organizací, která realizuje školení první pomoci,” dodal.

„Poskytnout první pomoc není až tak složité, stačí vědět jak,“ říká Jiří Chvojka, DiS, zakladatel Firsthelp educations. „Za více než 10 let práce profesionálního zdravotnického záchranáře a celkově přes 20 ve zdravotnictví jsem se setkal jak s případy zbytečných tragédií v důsledku neposkytnutí první pomoci, tak i se smutnými případy, kdy neznalost a tlak stresové situace vykonaly své a někdo v dobré vůli zraněnému při snaze o pomoc naopak ještě ublížil. Každý by měl znát základní pravidla poskytování první pomoci. Protože každý z nás se může do situace, kdy na něm bude záviset život druhého člověka.“

Firsthelp educations, tým profesionálních záchranářů, zdravotníku a studentů medicínských oboru, své vzdělání a zkušenosti nejen ze záchranné služby předává dál prostřednictvím kurzů první pomoci. Zkušení instruktoři naučí každého poradit si s člověkem, který je přímo ohrožen na životě, a zvládnout celou situaci. Školení první pomoci zahrnuje trénink realistických modelových situací.

Sebeobrana Praha nabízí výuku sebeobrany v pravidelných kurzech na různých úrovních. Všechny probíhají pod vedením zkušených profesionálů, lektorů působících na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Koncept sebeobrany v podání této organizace vychází z mnohaletých zkušeností hlavních instruktorů s velkým množstvím bojových sportů a je založený na výběru těch nejjednodušších, maximálně účinných technik.

Reklama

Výběr článků

Načítám