Hlavní obsah

Nové trolejbusy ze Škody Electric vozí cestující v Ostravě a Opavě

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Electric dodala do Moravskoslezského kraje celkem devatenáct nových moderních trolejbusů. Do krajského města Ostravy zamířilo dvanáct nízkopodlažních vozidel a do metropole Slezska Opavy sedm nejnovějších trolejbusů.

Foto: Škoda Transportation

Škoda Electric dodala do Moravskoslezského kraje celkem devatenáct nových moderních trolejbusů.

Článek

Oba dva projekty jsou spolufinancovány regionálním operačním programem (ROP).

„Obě dvě dodávky našich moderních trolejbusů zvyšují především komfort pro cestující v Moravskoslezském kraji. Všechna jsou nízkopodlažní a mají širší uličky mezi sedadly. Pohodlí při jízdě zlepšuje také výkonný systém vytápění, přehledný audiovizuální systém a vyklápěcí plošina pro vozíčkáře,” informoval obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

Ostravskému dopravnímu podniku byly dodány vozy ve dvou variantách – šest velkokapacitních osmnáctimetrových trolejbusů typu 27 Tr a šest "krátkých" dvanáctimetrových 26 Tr. Všechna vozidla pro Ostravu jsou navíc vybavena superkapacitory.

Jedná se o první dodávku trolejbusů s takovým technickým řešením v České republice. Superkapacitor je zařízení, které slouží ke krátkodobému ukládání elektrické energie. Jedná se o sestavu speciálních kondenzátorů, které se vyznačují velkou kapacitou. Jejich hlavní výhodou ve srovnání s akumulátory je, že umožňují nabíjení a vybíjení velkými proudy, tedy že v krátkém čase dokážou uložit a poté opět vydat větší množství energie než trakční akumulátory.

Flotilu vozidel městské hromadné dopravy v Opavě posílily nové dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 26 Tr. Barevné provedení je v typických bílo červených barvách místního dopravního podniku. Pro Škodu Electric není aktuální kontrakt první dodávkou pro Opavu – pro tamní dopravní podnik plzeňská firma naposledy vyrobila šestici trolejbusů stejného typu v roce 2010.  

Škodovácké trolejbusy jezdí i v dalších městech České republiky včetně Plzně, Zlína nebo Hradce Králové. Například do Brna před několika dny dorazilo třicet nových kloubových nízkopodlažních vozidel typu Škoda 31 Tr. Trolejbusy ze Škodovky míří také do zahraničí, například do Bratislavy, kde bude jezdit 120 nových vozů nebo do Budapešti, kam zamíří až 108 vozidel, do kterých Škodovka dodává elektrovýzbroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám