Hlavní obsah

Nové staré filmy o Ústí nad Labem získalo do svých sbírek městské muzeum

Novinky, Václav Houfek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Ústí nad Labem získalo do svých sbírek více než čtyřicet krátkých filmů z let 1946-1966. Jejich autorem byl amatérský filmař František Jelínek.

Foto: Václav Houfek

Revoluční ulice v Ústí nad Labem na kresbě B. Hermana z roku 1948. Obchod F. Jelínka je v levé části obrázku.

Článek

Muzeum města Ústí nad Labem se od poloviny devadesátých let 20. století věnuje sbírání a digitalizaci starých kinematografických dokumentů. Společně s Archivem města Ústí nad Labem a s dalšími spolupracujícími institucemi a příznivci muzejní práce se postupně podařilo nashromáždit velké množství jedinečných filmových materiálů. Zcela čerstvým přírůstkem se stal jedinečný soubor filmových materiálů z let 1946 až 1966, který vytvořil nadšený amatérský filmař z Ústí nad Labem František Jelínek.

Narodil se 21. června 1910 v Ústí nad Labem, vyučil se zde drogistou a tímto povoláním se také živil až do konce čtyřicátých let. Aktivně hrál fotbal za S. K. Krásné Březno. Na konci 2. světové války se aktivně zapojil do činnosti odbojové skupiny ústeckých  německých a českých antifašistů, která zabránila nacisty plánovanému zničení střekovských zdymadel. Po válce provozoval obchod v Revoluční ulici č. 58. Po roce 1948 mu byl obchod zestátněn a on sám byl tehdejším režimem perzekvován. Nakonec se živil jako řidič nákladních vozidel v povrchových dolech, v šedesátých letech pracoval v ústeckém podniku Zemědělské stavby. Byl ženatý, narodily se mu dvě děti. Zemřel 10. srpna 1970.

Volný čas věnoval František Jelínek svým dvěma koníčkům, fotografování a filmování. Stal se aktivním členem ústeckého kinoamatérského kroužku v Ústí nad Labem, vytvořil tisíce fotografií a desítky filmů. Řada z jeho fotografií byla nedávno uveřejněna v publikaci Ústecké retro, kterou vydalo město Ústí nad Labem.

V souboru dochovaných krátkých filmů (8 a 16 mm) se nachází nejen témata soukromá, ale většinou se jedná o dobové dokumenty ze života města Ústí nad Labem od čtyřicátých do šedesátých let 20. století. Najdeme zde záběry z demonstrací 1. května 1948, ale také z ústeckých kolotočů nebo z nákupů v jedné z první samoobsluh. Řadu témat bude teprve nutné přesněji určit, stejně jako je nutná pečlivá práce s vlastními filmovými materiály, které nikdo nepromítal více než čtyřicet let. To je nyní v ústeckém muzeu hlavním úkolem pro Jiřího Preclíka a Jiřího Matějku.

V rámci připravovaného cyklu veřejného promítání Filmová archeologie bude s výsledky práce ústeckých muzejních historiků seznamována také ústecká veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám