Hlavní obsah

Nové kontejnery podpoří v Krnově třídění odpadu

Novinky, Tomáš Gaudek

K více než třem stovkám nádob rozmístěných po celém městě, které slouží ke sběru tříděného odpadu, přibylo počátkem října dalších deset speciálních kontejnerů, do nichž mohou obyvatelé Krnova v PET lahvích ukládat použité potravinářské a fritovací oleje ze svých domácností.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

Nové kontejnery lidé najdou je ve všech sběrných dvorech (Karáskova, Bruntálská, Opavská) a ve sběrných hnízdech na adresách Tyršova 1a, Pod Ježníkem (kruhový objezd), Budovatelů 1, E. Hakena 8, Vodní 10, Albrechtická 98, SPC E 11.

„Domácnosti při vaření vyprodukují velké množství použitého jedlého oleje. Ten je potřeba šetrně zlikvidovat, aby se nedostal do kanalizace a odpadních vod, kde může způsobit velké problémy,“ vysvětluje Pavla Hájková z odboru životního prostředí a dodává, že město se proto rozhodlo oslovit společnost Trafin Oil, která se zaměřuje na ekologickou likvidaci a recyklaci použitých tuků.

Nyní tedy stačí zchladlý použitý potravinářský olej z pánví či fritovacích hrnců nalít do PET lahve a po naplnění a uzavření vložit do jednoho z černých kontejnerů s oranžovým víkem.

„Upotřebené jedlé oleje a tuky jsou kvalitní surovinou, která po zpracování může sloužit pro výrobu metylesteru, jako přídavku k pohonným hmotám, nebo mohou být po regeneraci využity v různých odvětvích, jako je například chemický, dřevařský či gumárenský průmysl,“ uvádí společnost Trafin Oil, která svoz nádob provádí bezplatně, město platí pouze za jejich pronájem.

„Povinnost zajistit sběr, svoz a likvidaci jedlých olejů a tuků z domácností nařizuje novela vyhlášky od 1. ledna příštího roku. Pokud bude o stávající kontejnery zájem, zvážíme rozšíření jejich počtu,“ podotkla Pavla Hájková.

Tím však novinky týkající se třídění odpadu nekončí. Technické služby v pátek 11. října ve městě rozmístily čtyři sady nových odpadkových košů na tříděný odpad, na jejichž návrzích se vzhledem k umístění podílel i architekt.

Dva z nich se nachází v prostorách discgolfového hřiště v parku u městských lázní, třetí je ve Smetanových sadech u gymnázia a čtvrtý byl umístěn k šachovému stolku v centru města. „Košů na uliční odpad je ve městě dostatek, tímto krokem jsme chtěli rozšířit nabídku o možnost třídění,“ dodala Pavla Hájková.

Reklama

Výběr článků

Načítám