Hlavní obsah

Nová ostravská výstava mapuje české výtvarné umění v letech 1917 - 1927

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila ve spolupráci s Národní galerii v Praze a Karlem Srpem rozsáhlou expozici s názvem V novém světě s podtitulem Podmínky modernity, která mapuje české výtvarné umění v letech 1917 - 1927.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.9.2016 Výstava v Domě umění v Ostravě.

Článek

Expozice V novém světě / Podmínky modernity 1917 - 1927, umístěná ve všech výstavních sálech ostravského Domu umění, představuje 54 autorů, kteří jsou v devíti částech zastoupeni více než dvěma stovkami uměleckých děl. Prezentováno je sochařství, malířství, fotografie i umělecká média obecně.

Vystavena je tvorba známých osobností dobového uměleckého světa, například Josefa Čapka, ale i práce představitelů regionálního umění, jako Ferdiše Duši. Nechybí ani autoři v minulosti opomíjení, které zastupuje například Georges Kars, nebo umělci, kteří byli v období socialismu zcela vyloučeni z uměleckého světa.

„Výstava se zaměřuje na dynamické období vývoje českého umění v letech 1917 - 1927, které, i když bylo mimořádně plodné na množství kulturních událostí, uměleckých seskupení, směrů, politických a společenských zvratů, dosud unikalo soustavnému uměleckohistorickému zpracování. Jednoznačným přínosem výstavy je propojení umělecké různorodosti autorské i formální. Autorský kaleidoskop prochází napříč společenskými i výtvarnými proudy. Dotkne se se i filozofie i problému modernity, která zasáhla umělecký svět. Samostatné sekce jsou věnovány i dvěma inspirativním městům Ostravě a Paříži,” řekl v úvodu vernisáže (uskutečnila se 27. září) Karel Srp, vedoucí kurátorského týmu.

U příležitosti výstavy GVUO vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae reprezentativní publikaci, která přiblíží umění let 1917 - 1927 v Československu na více než sedmi stech reprodukcích, doprovázených texty špičkových odborníků na danou problematiku. Rozsahem i zpracováním unikátní publikaci graficky upravili Robert V. Novák a Zuzana Bergrová, kteří jsou podepsáni pod celkovým grafickým řešením.

„Expozice završuje oslavy 90. výročí od otevření ostravského Domu umění veřejnosti. Věříme, že stejně jako výstavy Sváry zření a Černá slunce i tento výstavní projekt přiláká pozornost odborné i laické veřejnosti. Galerie očekává zvýšenou návštěvnost, která může přesáhnout i hranici dvaceti tisíc návštěvníků  České republiky i zahraničí,” dodala Kateřina Mertha, tisková mluvčí GVUO.

Výstava potrvá od 28. září 2016 do 8. ledna 2017 v Domě umění Galerie výtvarného umění v Ostravě na Jurečkově ulici 9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám