Hlavní obsah

Nová naučná stezka na Svatém kopečku u Mikulova zavede i na vyhlídku nad lomem

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přírodní rezervaci Svatého kopečku u Mikulova, jemuž dominuje kostel svatého Šebestiána s kampanilou, vznikla nová naučná stezka s jedenácti zastaveními. Zajímavá trasa, na které jsou i nové lavičky k odpočinku, návštěvníky zavede až k jedinečné vyhlídce nad lomem.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

„Na stezku se mohou lidé dostat z různých míst, a to díky čtyřem nástupním panelům. Na dalších sedmi se mohou seznámit s jedinečnou flórou a faunou přírodní rezervace a současně také s historií území a křížové cesty na Svatém kopečku,“ řekla manažerka projektu Kateřina Korandová z mikulovského městského úřadu.

Každý panel obsahuje mapku naučné stezky a po celé trase byly umístěny směrovky, díky nimž se návštěvníci po naučné stezce Svatý kopeček budou lépe orientovat. Pokud si budou chtít odpočinout, mohou na dvaceti nových lavičkách. Ty nahradily zbytky již mnohdy nefunkčních posezení.

„Nová odpočinková místa jsou vyrobena z dubového masivu, přičemž vzhled prvků byl navržen tak, aby nenarušoval tuto jedinečnou lokalitu. Mezi zdařilé prvky patří také nové bezpečnostní zábradlí u vyhlídky nad lomem, kde i díky vyčištění prostoru od náletových dřevin vzniklo nádherné vyhlídkové místo,“ doplnila Korandová.

Celá naučná stezka navazuje na již vytvořenou stezku s názvem Po stopách novokřtěnců, která návštěvníky přivede, pokud se na ni napojí, zpět do centra Mikulova.

Stezka vznikla v rámci projektu Obnova a využití kulturně historické krajiny lokality Svatého kopečku, který řeší obnovu kaple svatého Šebestiána a zvonice. Projekt se uskutečnil v rámci programu ROP Jihovýchod a je dotován až osmdesáti pěti procenty z vynaložených výdajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám