Hlavní obsah

Nová komunitní zahrada v Rožnově přináší relax i vlastní úrodu

Novinky, Hana Halaštová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum Zdravé Já se opět rozrostlo. K veřejné lednici, bezobalovému obchodu a vegetariánskému bistru přibyla komunitní zahrada. Část nevzhledného "parkoviště" prošla důkladnou revitalizací a změnila se v úrodnou sdílenou zahradu plnou jedlých keřů, záhonů a zelené trávy.

Foto: Hana Halaštová

Pravidla zahrady

Článek

Máte chuť na opravdu čerstvý salát? Chcete sníst ředkvičku právě vytaženou z hlíny? Zajímá vaše děti, jak dlouho roste hrášek? Nemůžete realizovat své zahradnické sny, protože nemáte zahrádku ani balkon, na který by šel dát truhlík s trochou hlíny?

Pokud bydlíte v Rožnově, máte nyní možnost využít komunitní zahradu na Palackého ulici. Od jara zde vzniká uzavřená komunita, která bude hospodařit na pozemku centra Zdravé Já. Zájemci se mohou hlásit Zuzaně Neřádové na email zuzana@cititsedobre.cz.

V zahradě již proběhlo několik setkání, při kterých dobrovolníci vysazovali jedné keře a noví zahradníci si připravovali své záhony. „I když plány byly trochu jiné, i přes karanténu a omezení akcí se nám podařilo zahradu připravit,” uvedla majitelka objektu. „Chtěli jsme lidem nabídnout i doprovodné akce - semináře a setkání s odborníky, to bohužel letos nevyšlo.”

A jak zahrada funguje?

„Zahrada má dvě úrovně - první je možnost vlastního pěstování. Nabízíme možnost osadit si klasický záhon nebo speciální záhon s vermikompostérem od firmy Berdík. A druhá část zahrady je sdílená - společnými silami jsme vysadili jedlé keře, ze kterých budeme sklízet úrodu všichni,” představuje paní Zuzana možnosti zahrady. Jedním dechem dodává, že ze společné části nelze úrodu odnášet - je pouze na snězení přímo na zahradě.

Její partner Jiří Forejtek se stará o technické zázemí zahrady a o organizaci prací. Komunitní zahradníci nemusí mít žádné nářadí, vše si mohou půjčit. Není potřeba ani žádné speciální znalosti, protože lidé si radí mezi sebou. Pro zájemce jsou připraveny semináře a praktické ukázky od odborníků. Na otázku, co tedy zájemce o komunitní zahradničení musí mít, nám Jiří s úsměvem odpovídá: „Chuť zabořit ruce do hlíny a trochu se umazat. Všechno ostatní je připraveno.”

Při prohlídce zahrady je k vidění řada malin, rybízů, borůvek i plot z muchovníků. Všechno je zatím čerstvě zasazeno, ale už příští rok to bude nádhera. Pokud vše půjde podle plánu, bude se pěstovat bez chemie, hnojit kompostem či žížalím čajem, zalévat ze zabudované retenční nádrže. A protože živý plot odděluje zahradu od bistra, počítá se s tím, že muchovníky bude moct ochutnat každý návštěvník centra.

Zahrada vzniká s podporou města Rožnov pod Radhoštěm, materiální pomoc nabídly firmy Berdík (www.berdik.bio) a zahradnictví Oseva Pro. A samozřejmě by to nešlo bez nadšených komunitních zahradníků a dobrovolníků. Jak se zahrada zelená, můžete sledovat na facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám