Hlavní obsah

Nová expozice Techmanie ukazuje míru přesnosti i nestabilní kyvadlo

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách nově otevřeného plzeňského science centra Techmania byla v tomto týdnu otevřena nová expozice, která originálním způsobem prezentuje práci výzkumného centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS).

Foto: Techmania Science Center

Výzkumné centrum NTIS je dalším vědeckým pracovištěm Západočeské univerzity, které se v Techmanii snaží přiblížit svou práci široké veřejnosti.

Článek

Jedno z výzkumných center Západočeské univerzity v Plzni mají návštěvníci plzeňské Techmanie šanci poznat prostřednictvím interaktivních exponátů až do poloviny srpna. 

„Jsme rádi, že můžeme v prostorách nově zrekonstruované Techmanie přiblížit návštěvníkům prostřednictvím několika pozoruhodných technologií problematiku, které se věnují naši vědci a výzkumníci. Přál bych si, aby se všichni, kdo budou zkoumat naše exponáty, při tom bavili přinejmenším tak, jako my při jejich vymýšlení a přípravě,” řekl ředitel NTIS Pavel Novák.

Interaktivní expozice NTIS chce hravou a interaktivní formou nahlédnout pod pokličku jednoho z nových výzkumných center Západočeské univerzity v Plzni: s jakými principy či přístroji západočeští vědci pracují? O čem je jejich výzkum? V expozici NTIS si bude možné vyzkoušet. tzv. leap motion, počítačové zařízení, které dokáže snímat pohyb všech prstů rukou s přesností na setiny milimetru.

„Věříme, že i rodiny s dětmi nadchne např. inverzní kyvadlo, demonstrující jeden z hlavních principů užívaných v kybernetice, nebo exponát Tepelný štít, který nachází své využití třeba na plášti raketoplánu,” vysvětlila Petra Kokošková z Techmanie.

„Zahájení expozice NTIS mě těší o to více, že právě v tomto období dokončujeme výstavbu nové budovy tohoto ojedinělého výzkumného projektu - evropského centra excelence," uvedla rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová.

Reklama

Výběr článků

Načítám