Hlavní obsah

Noc vědců se chystá na desítkách míst po celé České republice

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají to rostliny i mozek, může to být zelené či šedé a nejlépe to funguje, když je toho hodně pohromadě. Co to je? Správně, buňky! Buňky se staly i hlavním tématem jubilejní 10. Noci vědců. Uskuteční se v pátek 26. září na desítkách atraktivních míst v celé České republice.

Foto: Techmania Science Center

Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky.

Článek

Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce ji v ČR navštívilo 31 tisíc lidí a na programu se podílelo 14 organizátorů. Letos pořadatelé očekávají návštěvnost kolem 35 tisíc osob.

Organizátory Noci vědců jsou přední instituce české a moravské popularizace vědy: univerzity, hvězdárny, planetária, science centra, výzkumné ústavy a další. Pro nejširší veřejnost připravily populárně-vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, zábavné show, hudební vystoupení i otevřené dveře.

Národním koordinátorem je plzeňské Techmania Science Center. Jeho program bude probíhat v budovách SPŠ strojnické a SOŠ profesora Švejcara. Kromě Techmanie se zde představí i další regionální organizátoři, jako jsou střední školy, Škodovka či univerzita.

Se svou vědeckou troškou do mlýna přijde například Česká astronomická společnost, Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy, pardubická Dopravní fakulta Jana Pernera, pražská ČVUT a VŠCHT, zlínská Univerzita Tomáše Bati, brněnské vysoké školy, Ostravská univerzita, VTP Vysočina ze Slavkova u Brna, Výzkumný ústav rostlinné výroby, přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, liberecká iQlandia nebo třeba gymnázium V. B. Třebízského ve Slaném.

Poprvé se k Noci vědců připojí také Univerzita Hradec Králové, a to programem připraveným všemi svými fakultami. Univerzita Palackého v Olomouci připravila program na všech svých fakultách a k tomu ještě závody na speciálních koloběžkách.

Olomoucká Fakultní nemocnice pozve na prohlídku budovy transfúzní stanice. ČEZ zase nechá návštěvníky Noci vědců nahlédnout za kulisy vodních elektráren Slapy, Orlík, Lipno I. či Dalešice nebo do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. V Roudnici nad Labem se k Noci vědců připojila Knihovna Ervína Špindlera se zajímavými přednáškami a Galerie moderního umění s tematikou Věda v obrazech, obrazy ve vědě.

Se svým programem se ovšem připojí i organizace, které primárně nevnímáme jako vědecké. Do programu plzeňské Noci vědců přispěje například Goethe Institut, jenž zde představí tzv. malých vynálezů, které jsou součástí našeho všedního dne: čajový pytlík, džíny, kávový filtr, hmoždinky nebo gumové medvídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám