Hlavní obsah

Noc vědců plná světla zve všechny nadšence pro přírodní vědy

Novinky, Beáta Kapošváry

Letošním tématem Noci vědců je SVĚTLO. V pátek 29. září 2015 se v celé Evropě koná na různých místech tradiční setkání veřejnosti s vědou. Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity si pro letošní Noc vědců připravila opět bohatý program, takže zveme všechny, kdo mají rádi přírodní vědy.

Foto: Beáta Kapošváry

Kouřové dělo.

Článek

Akce se uskuteční v pátek 25. září od 18 do 22 hodin v prostorách budovy Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity na Chittussiho 10 ve Slezské Ostravě. Akce je určena všem bez rozdílu věku a vstup na akci je samozřejmě zdarma.

Co vás na Noci vědců na Přírodovědecké fakultě čeká?

Milovníci matematiky si mohou vyrobit nejrůznější věci z LED diod, vlastní stínítko na lampičku nebo originální lampión či pobavit se s hlavolamy, bludištěm i matematickými rébusy. Nadšenci fyzické geografie mají k dispozici volně přístupnou výstavu exponátů ze sbírek katedry fyzické geografie a geoekologie a jedinečný simulátor jeskyně, kterou je nejdříve potřeba řádně prozkoumat a nelézt tam informace nezbytné pro zodpovězení otázek v následujícím testu.

Kdo má rád geografii sociální, nadchne ho určitě expozice Fair trade v textilním průmyslu, kdy může poznávat národy a jejich tradiční oblečení nebo se dozvědět například, jak dlouhou cestu urazily právě jeho džíny.

Pro chemiky je připravena chemická show s experimenty i přednáškou o tom, jak se dají využit reakce užívané pro efektní pokusy v analytické chemii. Biologové zde najdou nejen rostliny, které se otevírají v noci a lákají své opylovače, ale mohou pozorovat přes mikroskop bakterie i různé řasy, shlédnout expozice živého hmyzu i preparátů nebo zjistit něco o tom, jak a z čeho vznikly plevely, odkud se k nám stěhovaly a kdy zemědělství poprvé vstoupilo do života lidí.

Koho baví fyzika, ocení například pokusy z optiky, laserovou diskotéku, kouřové dělo, experimenty s podporou počítače či workshop na téma Rostliny a světlo, kde se dozví například něco o i fosforescenci a chemiluminiscenci. Také ti, kteří mají rádi informatiku, si přijdou na své, protože se mohou podívat na předvedení řídicích systémů používaných v inteligentních domech, typických snímačů a hlavně programů pro jejich řízení. Speciální možností bude získání vlastního infra snímku. 

Kromě výše uvedených expozic, workshopů a akcí, probíhajících průběžně během celé Noci vědců, budou realizovány také přednášky. Témata přednášek jsou Světlo a tma v životě rostlin, Světlo a tma ve vysokých zeměpisných šířkách, Vážky – let světem světel, Město a světlo či Odkrývání života z temnoty kostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám