Hlavní obsah

Noc kostelů v Ostravě - zážitek pro oči i duši

Novinky, Josef Zajíc

V Ostravě a okolí se konala v pátek 10. června 2016 akce pro všechny farníky i občany města s názvem Noc kostelů. Lidé mohli v Ostravě navštívit třicet kostelů a pokochat se architekturou vnějších staveb i vnitřního vybavení.

Foto: Josef Zajíc

Noc kostelů v Ostravě. 10.6.2016. Katedrála Božského Spasitele. Ve výřezu: Zprava. Tomáš Macura,František Václav Lobkowicz, Miroslav Novák

Článek

Noc kostelů v Ostravě započala v 17 hodin mší v katedrále Božského Spasitele na náměstí Msgre. Šrámka, kterou celebroval farář katedrály Jan Plaček.

Zmínil se o třech významných událostech v životě farníků a obyvatel Ostravy a okolí. Připomněl  20. výročí od znovu založení ostravsko - opavské diecéze( 1996), o  700 leté výročí od narození  českého krále a císaře Karla IV ( 1316) a  v neposlední řadě očekávané výročí 750 let od první písemné zmínky o Moravské Ostravě v závětí Biskupa Bruna ze Schauenburka z roku 1267.

O hodinu později, tedy v 18 hodin, se konala modlitba za Ostravu, za přítomnosti otce biskupa ostravsko opavské diéceze Mons.Františka Václava Lobkowicze, hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a primátora statutárního města Ostravy Tomáše Macury.

Katedrála Božského Spasitele je hlavní kostel ostravsko - opavské diecéze. Katedrála byla postavena jako bazilika v roce 1883 - 1888. Katedrálním kostelem je stavba, jejichž dvě věže ční do výšky 67 m, od roku 1996.

Organizátoři připravili zajímavý program. Kromě komentovaných prohlídek katedrály po rekontrukci, která byla ukončenčena v roce 2015, návštěvníci mohli vyslechnout varhanní recitál Lukáše Kubenka, vidět " Hru o Karlu IV." . Zajímavý byl také program v kostele sv. Václava a v kostele sv. Josefa ve Slezské Ostravě.

Architektonicky velmi krásný je Evangelický Kristův kostel na ulici Českobratrské v Ostravě. Byl postaven v letech 1905 - 1907 podle projektu vídeňských architektů Karla Trolla a Ludwiga Faigla. Stavba z režného zdiva patří k unikátům ostravské architektury.

Nejmladším kostelem v Ostravě je kostel Svatého Ducha v Ostravě - Zábřehu. Základní kámen stavby byl položen již v roce 1969. Pak se samozřejmě nic nedělo. Vhodná doba započala po roce 1989, kdy se lidé rozhodli kotel v největším městském obvodu Ostrava - JIH ( 110 000 obyvatel) postavit.

Moderní římsko - katolický kostel byl postaven  podle návrhu Ing.Arch. Marka Štěpána z Brna. Byl vysvěcen 20. října 2007. Vedle kruhové stavby kostela, ve které se nachází i pastorační centrum, je věž, která ční do výsky 35 m.

Návštěvníci vystoupali 104 schody, aby zhlédli tři zvony. Ty byly odlité dílnou Josefa Tkadlece. Největší zvon se jmenuje  prorok Daniel - 533 kg, prostřední  Panna Marie Guadalupská - 316 kg a nejmenší Matka Františka - 224 kg. 

I v tomto kostele probíhal až do pozdních nočních hodin společenský a kulturní program. Další uměleckou zajímavsostí kostela je pět vitráží, které vytvořil výtvarník Jakub Špaňhel. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám