Hlavní obsah

NOC kostelů byla pro návštěvníky časem stráveným poučením, hudbou a akčními zážitky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc kostelů v Ostravě a Moravskoslezském kraji zaštítil Mons. František Václav Lobkowicz, hejtman MSK Miroslav Novák a primátor města Ostravy Ing.Tomáš Macura. V Ostravě mohli lidé navštívit téměř 37 kostelů. Program byl zahájen 29. 5. 2015 v 17:50 hodin kostelními zvony.

Foto: Josef Zajíc

Noc kostelů v Ostravě. 29.5.2015. Ostrava- Přívoz, kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Článek

Návštěvníci, kteří měli chuť a zájem prožít pozdní večer a noc v kostelích Ostravy, dostali na své první návštěvě Poutnický pas, ve kterém měli informace o ostravských sakrálních stavbách a také po návštěvě jednotlivých kostelů dostali razítko a obrázek navštíveného kostela.

Dominantou Ostravy je katedrála Božského Spasitele, která se sice od loňského léta opravuje, ale pořadatelé občanům zpřístupnili její vnitřní prostory, aby se mohli podívat na stav prací. Při rekonstrukci křížů a bání na věžích byly nalezeny dokumenty z roku 1888, které tam zanechali dělníci při stavbě. Katedrála byla vysvěcena v roce 1897. Po rekonstrukci bude pravděpodobně otevřena v listopadu při slavnostech Krista Krále.

Pro veřejnost byly nalezené dokumenty vystaveny v nejstarším ostravském kostele sv. Václava. Ten byl pravděpodobně postaven ve 13. století. Nejstarší písemná zmínka je z roku 1267. Budova sama, dle komentáře průvodce, stojí na základu starší románské stavby.

Na ulici Českobratrské stojí další dominanta Ostravy Evangelický Kristův kostel, nazýván také Červený. Byl postaven  ve stylu holandské renezance  v období let 1905 - 1907. Od roku 1958 je kostel zařazen na seznamu kulturních památek ČR.

Kristův kostel nabídl návštěvníkům akční program. Hojně navštěvovaná byla komentovaná prohlídka výstupu do věže až ke třem zvonům, které nejen určují po patnácti minutách čas, ale také svolávají lidi na mše.  Nejtěžší a největší se jmenuje Spasitel a váží 1580 kg. S ním sousedí po levé straně menší zvon Luther (1080 kg) a nejmenší Práce (700 kg). 

Téměř ve středu města Ostravy, sousedící s ostravským nádražím střed, je kostel svatého Josefa (Don Bosco). Římskokatolický kostel postavili v období 1935 -1937 Seleziáni Dona Bosca, kteří pečovali o chudou a ohroženou mládež a od roku 1934 měli také řeholní dům.

V Ostravě - Přívoze stojí v čele náměstí Svatopluka Čecha bílý architektonický skvost, kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie. Byl vysvěcen 15. srpna 1899. Délka kostela je 36m a šířka 27 m. Po stranách průčelí kostela ční do výše 67 m dvě bílé věže. I v tomto kostele byl velmi zajímavý program, který byl ukončen ve 23:55 hodin požehnáním městu Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám