Hlavní obsah

Nikdy není pozdě na sny, které si chceme splnit

Novinky, Petr Bušanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vinotéce Víno Hruška v Liberci (v domě U zeleného stromu) můžete zhlédnout výstavu obrazů malíře Jiřího Skleničky Zderazského. Je možné obdivovat jeho krajinářský styl, malbu krásné dívky či detaily jako lahev vína se střapcem vinného hroznu.

Foto: Petr Bušanský

Přivítání pana J.Skleničky Zderaského slečnou Ivetou Bušanskou (manažerka provozu)

Článek

Místo, kde se autor - jak potvrzuje jeho rodný list - v roce 1934 narodil, už dnes není zaznamenáno na mapách. Hospodářský dvůr a osada kolem jménem Zderaz, kdysi jedno z nejbohatších míst na panství Smiřických, je dnes v rozvalinách. 

Jiří Sklenička Zderazský vystudoval gymnázium a u ak. malíře Ondřeje Sekory se učil kreslit a malovat s tím, že po maturitě bude studovat výtvarné umění. Osud tomu však chtěl jinak. Vystudoval technologii výroby barev na Vysoké škole chemické v Pardubicích a až do 80. let se věnoval barvení a tisku koberců ve Vratislavicích nad Nisou.

Potom odešel nejdříve do Francie a Alžírska a pak několik let pracoval v Maroku. Brzy po návratu domů se J. Sklenička Zderazský vrátil k původnímu snu věnovat se výtvarnému umění.

Ve svých 65 letech se přihlásil ke studiu na Universitě třetího věku v Liberci, absolvoval kurz Dějiny umění a kurz Kresba a malba u Mgr.Chválové a současně, aby dohnal ztracená léta, absolvoval tři semestry kurzu výtvarného umění včetně několika letních plenérů krajinářství při Národní Galerii v Praze. Vedle toho absolvoval několik kurzů výtvarného umění u Doc. Evy Kubínové.

Výstava trvá do konce července.

Reklama

Výběr článků

Načítám