Hlavní obsah

Neziskové organizace v Liberci prezentují své aktivity

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor a březen zasvětily neziskové organizace v Libereckém kraji prezentacím své činnosti. Stěžejní heslo týdnů neziskového sektoru Dobrovolnictví – motor občanské společnosti zdůrazňuje význam dobrovolné práce. V liberecké knihovně je zahájila předsedkyně Asociace nestátních neziskových organizací.

Foto: Milan Turek

Neziskové organizace vytvářejí podmínky pro aktivity mláteže prostřednictvím různých zájmových kroužků

Článek

Nestátní neziskové organizace jsou ve světě významnou součástí ekonomiky a současně sociální silou. V průměru zaměstnávají okolo 4 % obyvatelstva a činí až polovinu zaměstnanců veřejného sektoru. Svou činností zasahují a vytvářejí významnou zpětnou vazbu k rozhodnutím státních institucí.

Vstupují do nejrůznějších oblastí občanských aktivit, ať jde o veřejnou činnost, zájmové aktivity, výchovné činnosti atd. V Libereckém kraji pracuje na čtyři sta organizací jen v sektoru ochrany přírody a životního prostředí. Blízkost pohraničí dává možnost mezinárodních aktivit. Velká část organizací se věnuje zájmovým činnostem mládeže, ale také nabízí možnosti i pro aktivity seniorů.

Letošní týdny neziskových organizací jsou zaměřeny na inspiraci ke společné prezentaci a realizace kampaně s cílem zdůraznit všechny formy a aktivity dobrovolnictví a rozvíjení partnerství i mezi jednotlivými sektory: veřejným, podnikatelským a neziskovým. Zaměření Týdnů vychází z tématu pro rok 2011, který vyhlásila  Evropská unie Evropským rokem dobrovolnictví. Celostátní vyhlášení týdnů se uskutečnilo 1. února v Praze a kraje v následujících dnech zveřejnily svůj program.

Liberecká Asociace připravila k zahájení Týdnů tiskovou konferenci o činnosti neziskových organizací, kterou zahájila předsedkyně Květa Morávková, a současně byla vernisáží otevřena výstava, kde se prezentuje 49 libereckých organizací, což představuje ale jen malé procento všech organizací v kraji.

Výstava prostřednictvím programů jednotlivých organizací na panelech v celém prostoru knihovny nabídla tak ukázku z práce tohoto významného nestátního sektoru. Součástí Týdne bude odborná konference a akce vyvrcholí plesem  v polovině března ve stylu orientálních zemí. 

Asociace připravila i námět pro besedu o možnostech vstupu  občanů do rozhodování o věcech veřejných. Odborný workshop  by měl být pomocí pro životní potřeby neziskových organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám