Hlavní obsah

Nevyměníš – nepojedeš!

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držitelé řidičských průkazů vydaných v období od 1. 1. 1994 do 31. 12. 2000, kteří si svůj řidičský průkaz ještě nestihli vyměnit, by měli zpozornět a co nejdříve navštívit příslušný odbor registru vozidel a řidičů. Pokud tak neučiní do konce roku, může se titulek Nevyměníš – nepojedeš dotknout právě jich.

Článek

Jak Novinky.cz informoval vedoucí oddělení registru řidičů Bc. Milan Vraný z plzeňského magistrátu, zbývá podle údajů Ministerstva dopravy České republiky v Plzni a spádových obcích k výměně ještě 12 990 řidičských průkazů.

„Vyřízení žádosti o řidičský průkaz trvá až 20 dnů a vzhledem k plnému vytížení Státní tiskárny v Praze, která tisk řidičských průkazů zajišťuje, budou lhůty maximální. Takto podaná žádost do 31. 12. 2010 je bez poplatku. Rovněž je možný způsob výměny takzvaným bleskovým způsobem, žádost je pak vyřízena do pěti pracovních dnů, avšak správní poplatek činí 500 korun,“ informoval Milan Vraný.

Pro podání žádosti o výměnu  je třeba vyplnit formulář Žádost o vydání řidičského průkazu, který obdržíte v informační kanceláři příslušného odboru, předložit platný doklad totožnosti, dodat průkazovou fotografii o rozměrech 3.5 x 4.5 cm a řidičský průkaz, který výměně podléhá.

Vzhledem k vysokému počtu řidičů, kteří s výměnou řidičského průkazu dosud otálejí, lze očekávat zvýšenou návštěvnost odboru registru vozidel a řidičů v Plzni a prodloužení čekacích lhůt. Chcete-li eliminovat dlouhé čekací doby, můžete se objednat online cestou na konkrétní datum a hodinu na www.uradbezcekani.cz, popř. telefonicky na čísle 378034407 - 8.

A pokud si řidiči nestihnou zažádat o výměnu včas? „Pokud si řidiči nestihnou vyměnit doklady v termínu, zaplatí od 1. 1. 2011 resp. 3. 1. 2011 padesátikorunový správní poplatek. Znatelná ale bude pokuta, když řidič předloží při kontrole dopravní policii neplatný průkaz. Pak může zaplatit pokutu do výše dvou tisíc korun, ve správním řízení ještě o tisíc korun více,“ uvedl vedoucí oddělení registru řidičů Vraný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám