Hlavní obsah

Nevšední taneční show předvede v broumovském klášteře Balet Praha Junior

Novinky, Kateřina Ostradecká

Jedinečný taneční zážitek čeká návštěvníky broumovského benediktinského kláštera příští týden. Své umění v originálních představeních Nulová gravitace a Stvoření tance tady předvedou mladí tanečníci Baletu Praha Junior, kteří do kláštera přijedou na sedmidenní soustředění.

Foto: archiv taneční konzervatoře
Článek

Pohybová show Nulová gravitace představí ve středu 23. září v 18 hodin v klášterním Dřevníku šest krátkých tanečních děl. Ta pro letošní sezónu vytvořil komorní soubor Balet Praha Junior, vytvořený ze studentů a absolventů taneční konzervatoře Taneční centrum Praha. Představení je určeno veřejnosti. Vstupenky  je možné zakoupit v Agentuře Eda.

„Jde o tradiční formát naší dlouhodobé dramaturgie odkazující na pohybově i obsahově „hutné“ plochy s proměnlivou atmosférou, pohybovým slovníkem i hudbou. Světovou předpremiéru bude mít jednoaktové dílo Samuela Delvauxe „Free Love“ na hudbu pěti autorů – vše se točí kolem manželské postele uprostřed jeviště a choreografie vrcholí ve víru vášní. Dále připravíme kultovní choreografii, skutečnou pohybovou báseň Attily Egerháziho Lost Senses. Sondu do americké klasiky na špičkách představí No More Tears Čechoameričana Jiřího Sebastiana Voborského. Vracíme se i k Delvauxovu Janáčkovi v Espaces intimes a k Egerháziho satirickému Gounodovi v Curtain Up. Z domácí dílny našich absolventů uvedeme atraktivní horor Aleše Hanzlíka Očista,“ uvedl manažer Tanečního centra Praha Antonín Schneider.

Ve čtvrtek 24. září a v pátek 25. září pak taneční centrum předvede v klášterním Dřevníku vystoupení pro žáky základních a středních škol s názvem Stvoření tance.

„Je to nádherné představení, motivující mladou generaci k aktivnímu přístupu k tanci, divadlu a kultuře. Ukázky jednotlivých tanečních technik a jejich historie jsou doprovázené hudbou světových umělců, jako je Mozart, Dvořák nebo Bach, ale i hudebníků jako John Lennon, Zuzana Navarová nebo Jaromír Nohavica,“ dodal Antonín Schneider. 

Reklama

Výběr článků

Načítám