Hlavní obsah

Netradiční seznamka – studenti zlínských filmových škol se představili filmovým profesionálům

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 30 studentů zlínských filmových škol se v rámci historicky prvního ročníku Filmové burzy představilo zástupcům pěti filmových štábů, které budou ve Zlínském kraji v nejbližších dvou letech natáčet své filmy.

Foto: FILMFEST, s. r. o.

Na historicky první ročník Filmové burzy dorazilo téměř 30 studentů ze zlínských filmových škol.

Článek

Cílem akce bylo vytvořit prostor k osobnímu setkání, výměně kontaktů a navázání spolupráce na regionálních projektech. Studenti se tak již brzy mohou zapojit do reálného natáčení.

Myšlenka uspořádat netradiční seznamku pro studenty a profesionály z filmové branže vznikla ve spolupráci filmové kanceláře Zlín Film Office, Ateliéru audiovizuální tvorba Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Zlín Film Festivalu. „Zlínský kraj se rozhodl podpořit vznik několika filmových projektů. Jednou z podmínek pro získání této dotace bylo i zapojení místních studentů filmových oborů. Přemýšleli jsme, jak filmaře se studenty co nejefektivněji propojit. Postupně se začal rýsovat nápad na uspořádání Filmové burzy,“ vysvětluje Jindřich Motýl z filmové kanceláře.

Koncept akce byl následující: Filmoví profesionálové odprezentovali chystané projekty. Následně se krátce představili jednotliví studenti. Ti se poté zapsali na pořadníky k filmařům, kteří je zaujali. Hlavním bodem večera bylo setkání ‚one to one‘. „Studenti dostali prostor vždy 5 minut na jednu produkci, pak se podle pořadníků vyměnili. Je to vlastně stejný princip, jako u speed datingu. Proto s nadsázkou říkáme, že šlo vlastně o seznamku,“ dodává s úsměvem Motýl. 

Zájem ze strany studentů byl mimořádně vysoký. „V rámci prvního ročníku jsme očekávali účast zhruba deseti studentů. Nakonec se jich přihlásilo třicet, takže jsme koncept akce museli ještě narychlo upravit, abychom se vešli do vymezeného času,“ popisuje Pavel Bednařík, vedoucí Ateliéru audiovizuální tvorba UTB ve Zlíně. „Akci budeme s odstupem ještě vyhodnocovat, ale už teď můžu říct, že náš ateliér bude stát o zopakování i v dalším roce,“ říká Bednařík.

Burzy se kromě vysokoškoláků zúčastnilo i šest studentů ze střední filmové školy Creative Hill College. Mezi nimi student 3. ročníku Michal Schmidt: „Chtěl jsem této možnosti využít, takže jsem se při pětiminutových sezeních potkal se zástupci hned tří štábů. Se všemi jsem teď v kontaktu a řešíme, jak bych se mohl do jejich projektů zapojit. Jednu konkrétní spolupráci už mám domluvenou na začátek příštího roku.“

Filmové profesionály na akci zastupovaly tři produkce ze Zlínského kraje, jedna z Olomouckého a jedna z hlavního města Prahy. Samotná burza se konala v rámci Industry programu Zlín Film Festivalu. Do budoucna by se mohla stát jeho pevnou součástí.

Reklama

Výběr článků

Načítám