Hlavní obsah

Netradiční Kopřiva 2018 letos hledá identitu

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 27. a 28. dubna se v Kopřivnici uskuteční již 32. ročník jednoho z nejstarších divadelních festivalů vůbec – Kopřiva. Jako každý rok Kopřiva nabízí netradiční či autorská divadla a samozřejmostí je i zastoupení slovenské scény. Pořadatelem přehlídky je kopřivnický spolek Katolická beseda.

Foto: Promo Kopřiva
Článek

V maloměstském prostředí Kopřivnice je divadelní přehlídka vždy dlouho očekávaným a příjemným rozptýlením. Koncept Kopřivy je totiž propracovaný a zakládá si na kvalitní dramaturgii, která každý rok vychází z motta, které je ušito na míru každému jednotlivému ročníku. Letos je heslem přehlídky „Hledání identity“.

Festival odstartuje v pátek 27. dubna odpoledne v Katolickém domě v Kopřivnici. Jako každý rok patří první divadlo dětem. Ty se letos mohou těšit na Kejlířské divadlo z Doudleb s představením Velká cirkusová pohádka.

Páteční odpoledne a večer budou na Kopřivě k vidění opravdové skvosty. Divadelní spolek Jedl nás skrze Slova a obrazy z Petrkova vtáhne do melancholického prostředí Petrkova, místa, kde žil a tvořil Bohuslav Reynek se Suzanne Renaud.

Radim Vizváry, nejuznávanější osobnost evropského pantomimického divadla a držitel Ceny Thálie, ukáže, co je současná pantomima. Jeho autorská performance Sólo zahrnuje to nejlepší z Vizvárovy tvorby. Zapomeňte na strašidelného mima z dětství! Radim Vizváry boří mýty o pantomimě.

Posledním pátečním divadlem bude tradiční host Kopřivy – Divadlo Kontra ze Spišské Nové Vsi s kouskem Mesiac a magnólie. Je více než jasné, že bude o zábavu postaráno, neboť Divadlo Kontra nikdy nezklame. Páteční Kopřiva pak bude uzavřena sklenkou vína a koncertem šansoniérky Céline Bossu.

Sobotní den odstartuje Nové divadlo v Nitře s dětským představením Pinocchio. Zdánlivě ohraný příběh dostává v jejich podání úplně nový rozměr. Představení je pastvou pro oči: nádherně zpracovaná scéna, kostýmy a tomu všemu dominující loutka, která dává na vědomí i dospělým, že žijeme ve světě, kde stále ještě vítězí dobro a spravedlnost.

Následovat bude autorské divadlo Vlada Špurka s názvem Gender teror a poté se diváci zasmějí u břitké komedie Kráska z Leenane, z pera současného irského dramatika McDonagha, v podání Divadla Petra Bezruče.

Posledním festivalovým divadlem je Stará aréna z Ostravy s komedií Letět / Groteska o lásce. Johnny se vrací do svého rodného města, ve kterém se nikdy nic nestane. Ale tentokrát to bude jinak. Jeho bratranec a tři různé ženy s ním pěkně zamávají… Jednoduše musíme Kopřivu zakončit pozitivně – a komedie o lásce se o to výborně postará.

Přehlídka probíhá jako každý rok za přítomnosti porotců pohybujících se v divadelním a vůbec uměleckém světě, kteří na závěr vyberou a ohodnotí účastníky Cenou za tvůrčí přínos a Cenou za herecký výkon. Také diváci jsou po celou dobu festivalu zapojeni – po každém představení hlasují a nejoblíbenější divadlo získá Cenu diváka. Udílení cen je příjemnou tečkou za uplynulým festivalem.

Další informace na Facebooku: Kopřiva – přehlídka netradičních divadel nebo na webových stránkách www.koprivafest.cz. Vstupenky jsou k dostání v MIC Kopřivnice či u pořadatele (Katolická beseda v Kopřivnici) na adrese info@katolickabeseda.org.

Reklama

Výběr článků

Načítám