Hlavní obsah

Nemocnici na kraji města hostil areál České zemědělské univerzity v Suchdole

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární seriál Československé televize Nemocnice na kraji města se opět dočkal návratu na televizní obrazovky. Sledujete-li znovu osudy lékařů Sovy, Štrosmajera, Blažeje a Cvacha, můžete si i připomenout místo, kde se natáčely v sedmdesátých letech exteriéry televizní borské nemocnice.

Foto: Petr Skála

Studentky z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze vědí, že se v jejich areálu natáčel populární seriál.

Článek

Nemocnice na kraji města byla totiž v areálu tehdejší vysoké školy zemědělské, která je od roku 1996 Českou zemědělskou univerzitou v Praze v Suchdole.   Herci a filmaři tedy kupodivu nemuseli jezdit před rokem 1977, kdy bylo prvních třináct dílů seriálu uvedeno poprvé na obrazovky, až tak daleko na sever, ale pouze za hranice metropole. 

Místo natáčení by nemělo být žádný problém rozpoznat především pro absolventy a současné studenty České zemědělské univerzity. Ti při sledování  seriálu budou mít jasno, když se děj bude odehrávat před budovami provozně-ekonomické fakulty, kolejí a rektorátu. 

Studenty a pedagogy natáčení v té době nejpopulárnějšího seriálu v zemi vůbec neomezovalo, neboť se točilo především o víkendech, kdy v nejhezčím  vysokoškolském  areálu v Praze neprobíhala žádná výuka a byly tu ideální podmínky pro filmaře.

Do Suchdola se vydali filmaři a populární herci i při natáčení dalších sedmi dílů Nemocnice, které autorsky sepsal ještě Jaroslav Dietl. Byly zde natáčeny i exteriéry Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, kdy opět před nejvyšší ze sedmačtyřiceti budov v areálu, před rektorátem, netradičně parkovaly sanitky a další automobily, s nimiž jezdili seriáloví hrdinové. 

Na Suchdolských horách, jak svému areálu říkají zejména nyní v zimě studenti, je sice momentálně sněhová pokrývka, ale pokud si univerzitní a ze seriálu známé místo děje chcete lépe prohlédnout, můžete vyčkat až do pátku 21. ledna a soboty 22. ledna, kdy na pěti fakultách a na jednom institutu České zemědělské univerzity budou probíhat Dny otevřených dveří. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám