Hlavní obsah

Největší záoceánskou lodí na světě je Oáza moří

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oasis of the Seas (Oáza moří) spatřila světlo světa v roce 2009 ve finském Turku. Tím dnem převzala žezlo nejznámější a největší výletní lodi současnosti. Supermoderní loď, označovaná za plovoucí město, měří přes 360 metrů. Společnost Royal Caribbean International stála přes 1,2 miliardy dolarů.

Foto: Royal Caribbean International
Článek

Obří zaoceánské lodě pro přepravu cestujících se dělí do dvou kategorií – „ocean liner“ a „cruise ship“. První z nich je určena pouze pro přepravu pasažérů z jednoho kontinentu na druhý. Druhá představuje výletní lodě, které obrážejí exotické destinace a nabízejí zastávky na prohlídku měst a koupání v lagunách.

Oasis of the Seas patří do druhé kategorie a je určena k plavbám v překrásném prostředí Karibiku. Sedmnáctipatrový kolos (ve skutečnosti šestnáctipatrový, protože Američané z pověrčivosti vynechali třináctku), veze kromě šesti a půl tisíce pasažérů také 2165 členů posádky. Čtyřiadvacet výtahů vás dopraví do kaple v nejvyšším patře, stejně jako do márnice a vězení hluboko v podpalubí.

Loď dlouhou jako čtyři fotbalová hřiště jen tak nepřejdete. Zdrží vás některá ze čtyřiadvaceti restaurací, obchody světoznámých značek, ručně vyřezávaný kolotoč či pohled na blýskajícího se autoveterána z roku 1936. Nebo prohlídka skutečného plovoucího parku.

"Měří přes sto metrů a je v něm přes dvanáct tisíc rostlin, od třešní po palmy, kapradí či bambusy. Některé jsou víc než sedm metrů vysoké," chlubí se Lisa Bauerová, marketingová ředitelka společnosti. Můžete se zde v klidu posadit na lavičku a zaposlouchat se do zpěvu ptáků. Ten ovšem vyrobí všudypřítomné reproduktory.

Loď nabízí rovněž desítky barů, ale také vyžití pro milovníky sportu. Můžete si mimo jiné zacvičit, zabruslit či zaběhat na bezmála kilometrové dráze. Samozřejmostí jsou kosmetické salony či fitcentra. "Komfort nabízíme i rodinám s dětmi. Na nejmladší účastníky plavby čeká areál o bezmála třech kilometrech čtverečních, kde je skutečně všechno, od jeslí po videoherny," dodává Lisa Bauerová.

Večer si pak hosté mohou vybrat mezi představením v divadle pro 1380 hostů, návštěvou nejrůznějších koncertů, barů, kasin, vodní show či korzováním na Královské promenádě.

Do výletní flotily společnosti Royal Caribbean Internaional se Oasis of the Seas zařadila v nepříliš vhodné době ekonomické krize. I přesto se zisk společnosti okamžitě zvedl. Tento druh dovolené je totiž především ve Spojených státech amerických rok od roku oblíbenější. Jednotlivé cesty trvají od týdne až po několik měsíců. Týdenní plavbu lze pořídit zhruba za 20 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám