Hlavní obsah

Největší sbírku harmonik ve střední Evropě najdete v Litovli

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiřímu Sedláčkovi učarovaly hudební nástroje už v dětství. Z náruživého muzikanta se časem stal vášnivý sběratel, kterému dnes patří Muzeum harmonik v Litovli. Je v něm přes 230 unikátních nástrojů, které vlastnoručně zrenovoval, opravil a vrátil jim hlas.

Foto: Archiv Jiří Sedláček
Článek

Vůbec první nástroj dostal už jako pětiletý kluk. "Pocházím z rodiny volyňských Čechů, takže jsem se narodil a vyrůstal na Ukrajině. Po válce jsme se odstěhovali do Čech a to už jsem muzicíroval. Po večerech jsem četl o Mozartovi a ve dne pásl krávy a hrál jim na klarinet," vzpomíná na své dětství Jiří Sedláček. Profesionálně se ale hudbou nezabýval, i když ho hraní na nejrůznější nástroje provází celý život. V posledních letech se soustředil na harmoniky, které začal sbírat.

Pod slovem harmonika neboli akordeon se skrývá hned několik skvostů - klávesový a knoflíkový akordeon, knoflíková harmonika celotónová a heligonka, která má heligonové basy. Právě posledně jmenované Jiřímu Sedláčkovi učarovaly nejvíce a jsou základem jeho sbírky. "Mají pokaždé jiný zvuk a jsou nejlehčí na naučení," vysvětluje sběratel.

Stovky hodin práce

V malé dílně rodinného domku harmoniky opravuje a renovuje. Nejmilejším nástrojem je pro Jiřího Sedláčka ten, který zrovna opravuje. Harmoniku rozebere do posledního šroubku a očistí ji. Dřevo zbaví červotoče a pak cídí, brousí, lakuje, mění filc a kůže pod klapkami stejně jako zničené součásti.

Za nejdůležitější část práce považuje majitel šikovných rukou úpravu a ladění hlásků. "Hlásek je ocelový jazýček přinýtovaný na hliníkovou, zinkovou či mosaznou destičku, v jejímž otvoru se vzduchem chvěje a tím vydává zvuk. To je podstata harmoniky," říká.

Splněný sen

Jiří Sedláček si 1. července 2011 splnil sen, otevřel vlastní Muzeum harmonik. Chce touto cestou připomenout návštěvníkům vynikající řemeslnou a výtvarnou práci našich předků a jedinečnou sbírku zachovat pro příští generace.

Návštěvníci zde mohou zhlédnout přes 230 klávesových a knoflíkových akordeonů a heligonek od 55 českých výrobců a také atypické harmoniky. Katalogy vystavovaných exponátů jsou uloženy na ministerstvu kultury.

Jiří Sedláček lituje jen jednoho. Spousta cenných nástrojů z dílen českých mistrů zmizela nenávratně v propadlišti dějin. "Hodně jich skončilo na smetištích, ale mnoho harmonik putovalo za nemalý peníz do zahraničí," posteskl si sběratel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám