Hlavní obsah

Největší letošní výstava na Špilberku zahajuje

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna na hradě Špilberk otevírá ve čtvrtek 3. května výstavu Rok 1918 - co nám válka vzala a dala... Návštěvník se doví, jak vypadal závěr první světové války, co vedlo ke vzniku Československa, co se dělo při jeho vyhlašování v Brně i s jakými zážitky se vojáci vraceli domů.

Článek

Výstava nabízí k prohlídce množství historických uniforem a zbraní, z nichž některé si budou moct zájemci vyzkoušet, rovněž tak autentické fotografie či projekce. Na své si přijdou i dámy, neboť vystaveny jsou i ukázky dobové módy.

Velkým lákadlem bude replika sochy německého rytíře Wehrmanna, kterou v revolučních dnech v říjnu 1918 poničili čeští vlastenci. Socha byla dřevěná a sloužila k podpoře válečných vdov a sirotků. Fungovalo to tak, že si dárce na místě zakoupil hřebík a ten zatloukl do sochy.

„Vznik Československa umožnil průběh a výsledek Velké války, což chceme návštěvníkům ukázat,“ říká kurátor výstavy, historik a konzervátor Muzea města Brna. Současně připomíná, že většina lidí z tehdy ještě budoucího nového státu, bojovala za Rakousko-Uhersko.

Výstava bude otevřena denně mimo pondělí od 9.00 do 18.00 hodin, a to až do 31. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám