Hlavní obsah

Největší dřevěný kozel na světě je z Velkých Popovic

Novinky, Lukáš Klapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkopopovický pivovar má největšího dřevěného kozla na světě. Kozel je vysoký 7,1 metru, dlouhý 7,4 metru a váží pět tun. Pivovar jej navrhnul a vyrobil k oslavám 140 let od svého založení. Na své pouti po exportních zemích již zavítal tento "Trojský Kozel" na Slovensko, do Gruzie nebo Moldavska.

Foto: Pivovar Velké Popovice

Kišiněv, Moldavsko

Článek

Trup dřevěného kozla je dutý. Při jeho stavění je potřeba lešení. Skládá se z 67 dílů. Hlava kozla tvoří jeden kus. Čtyři tuny písku v jeho útrobách mu pomáhají odolat silnému větru. Dřevěná maketa vydrží i sílu orkánu.

Kovová konstrukce má 45 dílů a na její výrobu se použilo přes tři tuny železa. Dřevěné části jsou z dubových a borovicových desek.

Pivovar nechal vyrobit celkem 6 kusů dřevěného kozla. Jeden se staví osm dní a na jeho převoz jsou potřeba tři kamiony. U jeho nohou jsou čtyři dřevěné výčepy.

Na návrhu a výrobě kozla spolupracoval pivovar s přední českou společností v oblasti scénické tvorby a designu Scenografie. Dílo vznikalo dva měsíce. Živý kozel jménem Olda je jedním ze symbolů velkopopovického pivovaru. Návštěvníci se s ním mohou setkat na prohlídkové trase pivovarem.

Tradice živých kozlů vznikla v pivovaru ve 30. letech minulého století. Prvním byl kozel z Užhorodu a stal se brzy středem pozornosti všech návštěvníků.

Pivovar obnovil tradici živých maskotů v 70. letech. Kozla pojmenoval Olda I. po jeho ošetřovateli Oldřichu Lencovi.

Z úcty k ošetřovateli přechází jméno Olda na každého nového kozla. Po Oldovi I. následoval Olda z Chlumu, Olda z Pelhřimova a Olda Jarda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám