Hlavní obsah

Největší africkou "rybí sovu" chová jako jediná pražská zoologická zahrada

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se jí "rybí sova". Africká ketupa Pelova má při váze asi dvou kilogramů rozpětí křídel přes metr a půl. Jde o velmi atraktivní, velký druh sovy. Více než 25 let ji v žádné zoologické zahradě v Evropě nechovají, získat ji je velmi obtížné. V žádné zoo se ji nepodařilo rozmnožit.

Foto: zoo praha
Článek

Přišly z neveřejného chovu

Dva páry vzácných rybožravých sov získala pražská zoo letos v červenci z chovného centra nedaleko italského Milána. Se specializovaným neveřejným chovným centrem Monticello Zoo Praha dlouhodobě spolupracuje i v chovu ketup malajských a sov indických. Poslední ketupy Pelovy chovali v zoologické zahradě v jihoafrické Pretorii v roce 2003. Posledním evropským zástupcem tohoto druhu byla ketupa chovaná v zoo v Paříži do roku 1999.

Úspěšné rozmnožování

Od víkendu ketupy Pelovy uvidíte v expozici tzv. rybích sov ve spodní části zoo, vedle ketup malajských, které úspěšně rozmnožuje jako jediná evropská zoo, a to od roku 2009. V loňském roce se podařil odchov dokonce ve druhé generaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám