Hlavní obsah

Nejužší ulice v České republice již má oficiální název

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katova ulička v Kadani, která v nejužším místě měří 66,1 centimetru, dosud nesla jen místní pojmenování. O pátku 1. března je její název oficiální.

Foto: Václav Vlasák

Miroslav Demjan připevňuje na Katovu uličku její oficiální název.

Článek

V pátek 1. března krátce po desáté hodině umístil správce budov městského úřadu Miroslav Demjan na Katovu uličku první tabuli s jejím oficiálním názvem. Jako nejužší ulice v České republice je registrována od roku 2007. Vede z hlavního náměstí ke Katovu domu (čp. 190). Její délka je 51 metrů a v nejužším místě měří 66,1 centimetru.

Jak upřesnil historik Petr Hlaváček, vznikla již kolem roku 1300 při stavbě městského opevnění jako rychlá spojka z centra města na východní část hradeb.

„Katova ulička tvoří spolu s gotickou Katovou brankou, Katovým pláckem a Katovým domem unikátní architektonicko-urbanistický areál. Uličkou odtékala přebytečná voda ze tří kašen na hlavním náměstí, když bylo obzvláště deštivé počasí. V době sucha se tudy naopak nosila z potoka Bystřice užitková voda. Pomístní název Katova ulička (Henkergasse, Henkergässchen) se objevuje již na přelomu 18. a 19. století a například za 1. čs. Republiky se s ním setkáváme i v úředních dokumentech. Pojmenování odkazuje k pověstem, podle nichž sloužila kadaňskému mistru popravčímu, jemuž byl zakázán průchod hlavními branami. Podle tradice žil koncem 18. století v Katově domě poslední kadaňský kat jménem Ignác,“ uvedl Petr Hlaváček.

V této ulici se nachází také jedno číslo popisné. Jde o bývalou „katovnu“, ve které je v současné době prodejna čajů. „Její majitel nemá s novým názvem problém, naopak ho přivítal,“ ujistil starosta města Jiří Kulhánek. Jak dodal, v loňském roce byla v uličce položena nová dlažba.

Současně s Katovou uličkou dostala nové označení ještě další dvě veřejná prostranství v Kadani. Jde o uličku u kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele. V předminulém století se této uličce říkalo Svatojánská. Již v roce 1937 bylo doporučeno, aby se tak pojmenovala, ale díky přicházejícím historickým událostem k tomu již nedošlo. „Po skoro sto letech se tak k tomuto názvu vracíme,“ dodal starosta města. Třetími v pořadí jsou Klášterní schody poblíž alžbětinského kláštera, které byly v roce 2011 opraveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám