Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější památkou Ostřihomi je bazilika sv. Štěpána

Novinky, René Mušálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostřihomská bazilika (Esztergomi bazilika) je z dálky viditelný klenot, umístěný vysoko nad pravým břehem řeky Dunaj, která právě tady tvoří hranici Maďarska a Slovenska.

Foto: René Mušálek
Článek

Maďarské město Esztergom (česky Ostřihom) se nachází hned za řekou Dunaj, která rozděluje Slovensko s Maďarskem.

Ve městě se nachází mnoho kostelů. Záleží jen na vás, zda navštívíte farní kostel sv. Petra a Pavla, kostel sv. Anny postavený v klasicistickém stylu, františkánský kostel bohatý na barokní výzdobu či jiné z ostatních vzácných chrámu.

Nejnavštěvovanější je však bazilika sv. Štěpána, která už z dálky je viditelná na břehu řeky Dunaj. Monumentální budova je 118 metrů dlouhá, 49 metrů široká, 71 metrů vysoká s šířkou kopule 33 metry. Bazilika je zpřístupněna zdarma.

Zvonice baziliky má tři zvony, největší z nich váží 5827 kilogramů.

V kryptě dolního kostela (pod bazilikou) se nachází přes 100 hrobek středověkých kněží. Od roku 1991 je to i poutní místo. Krypta kostela s prohlídkou hrobek a klenotnice, panoramatická vyhlídka z kopule baziliky je zpoplatněna.

Ze slovenské strany z města Štúrovo se k bazilice dá dostat dopravním prostředkem či pěší přes most Marie Valérie a vychutnat si tak krásný výhled jak na samotnou baziliku, tak i na Dunaj a okolí.

Bazilika je veřejnosti přístupná celoročně od 8.00 do 18.00 hodin. Kopule s vyhlídkou na okolí je otevřena veřejnosti pouze za příznivého počasí v čase od 11:00 do 14:00.

Klenotnice a prohlídky hrobek jsou přístupny od začátku března do konce října v čase od 8:00 do 16:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám