Hlavní obsah

Nejmenší banán v České republice je z Kadaně

Novinky, Václav Vlasák

V Kadani dozrál nejmenší banán v České republice. Potvrdila to agentura Dobrý den. Šťastným pěstitelem ověnčeným novým rekordem je Jiří Frajt.

Foto: Václav Vlasák

Nejmenší banány v České republice v porovnání s pětikorunou.

Článek

Jiří Frajt z Kadaně se pěstování banánovníku, v našem případě banánovníku čínského, věnuje zhruba 20 let.

Již docílit toho, aby banánovník v domácích podmínkách plodil, není nijak snadné. Kadaňskému pěstiteli se to ale již několikrát podařilo. Letos ho však banánovník překvapil nejen nejmenším květenství, ale také nejmenšími plody, jaké kdy doma sklízel. Celkem uzrály čtyři miniaturní banánky.

„Je to potřeba hodnotit z pohledu výšky rostliny i květenství, protože banán kvete postupně. Čím jsou květy mladší, tak postupně degenerují, až zanikají a banánky jsou také menší, ale ty už nedozrají,“ vysvětlil pěstitel, proč se v tomto případě hodnotí nejvyvinutější plody.

Důvod, proč mu jeho banánovník dal tak malé plody neví, ale určitě se to nijak nesnažil ovlivnit. „Banánovník je bylina, takže s ním nejde zacházet stejně jako třeba s bonsaií a nějak se ho snažit tvarovat,“ dodal s úsměvem.

Do Kadaně přijel vše pečlivě zdokumentoval Robert Zauer, zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den, která podobné rekordy v České republice eviduje. Banánovník, který je tři roky starý, byl v době zapsání rekordu vysoký 79 cm s rozpětí listů 61 cm. Květenství měřilo 30 cm. Nejmenší plod byl dlouhý 15 milimetrů a široký 12 milimetrů. I se slupkou vážil 1,45 gramu. Bez slupky vážil plod 0,53 gramu a jeho rozměry byly 14 x 8,5 milimetru.

Nyní bude bude rekord oficiálně zaregistrován. Jiří Frajt obdrží příslušný certifikát a příští rok se tato kuriozita objeví v dalším vydání České knihy rekordů, která vychází jednou za dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám